2010. november 7., vasárnap

Banános tekercs


























Hozzávalók:
5 tojás
10 dkg kristálycukor
10 dkg liszt (fele rétes-, fele simaliszt)
10 g sütőpor
2 ek. kakaó.

Krém:
5 ek. tej
4 ek. kristálycukor
1 csomag vaníliáscukor
15 dkg darált dió
25 dkg vaj v. margarín.

3 db banán.

A tojások fehérjét habbá verjük, kevesenként adagolva hozzá a cukrot, majd a sárgákat is hozzáadjuk. A lisztet, sütőport és kakaót szárazon összekeverjük, és fakanállal beleforgatjuk a habba. Sütőpapíros tepsibe öntjük, előmelegített sütőben megsütjük. Melegen konyharuhában feltekerjük és kihűtjük.

A krémhez a tejet a kétféle cukorral felmelegítjük, hozzáadjuk a diót, kihűtjük. A vajat habosra keverjük a kihűlt diós masszával, 5 dkg-ot a krémből félreteszünk a tekercset kívülről bekenni, a maradékot rákenjük a tésztalapra, közepére banánt rakunk és feltekerjük. Csokimázzal (10 dkg csokiból) vonjuk be, és hűtőbe tesszük.

2010. november 5., péntek

Sajtos keksz
























Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
kevés őrölt pirosparika
1 csapott kávéskanál só
20 dkg reszelt sajt
11 dkg margarín
1 tojás sárgája
2 kávéskanál citromlé.

A kenéshez, szóráshoz:
1 tojásfehérje
szezámmag.

A lisztet, pirosparikát, sót és a reszelt sajtot késes aprítóba tesszük, összekeverjük (így a sajt finomabb lesz benne), hozzáadjuk a margarínt, citromlevet és a tojássárgát is, morzsássá dolgozzuk, majd tálba téve tésztává gyúrjuk, hűtőbe tesszük legalább fél órára. Azután 4-5 mm vastagra nyújtjuk, tetszés szerinti formákra vágjuk, sütőpapíros tepsire rakjuk (lehet sűrűbben rakni a tepsire,mert nem "terülnek" szét sütéskor), tetejüket villával kissé elkevert tojásfehérjével megkenjük, szezámmaggal megszórjuk, és előmelegített 200 fokos sütőben kb. 10-13 perc alatt megsütjük.

2010. november 1., hétfő

Sajtos fűszeres rudak

A receptet itt találtam.


Hozzávalók:
(1 pohár = 2,4 dl)

A tésztához:
1,5 pohár langyos víz
1 kávéskanál kristálycukor
2 dkg élesztő
3 evőkanál olaj
4,5 pohár kenyérliszt (kb. 65 dkg)
1 evőkanál só
1 teáskanál ízlés szerinti fűszer (én egy kevés rozmaringot, oregánót és kakukkfüvet tettem).

Töltelék:
20 dkg reszelt sajt
fokhagymapor.

A kenéshez, szóráshoz:
olaj, fűszerek, só.

A tésztát kenyérsütőben dagasztottam, majd kelesztőtálba átpakoltam és hagytam kelni. Azután kétfelé vettem, egyenként vékonyra nyújtottam, 2/3 részére rászórtam a reszelt sajt felét, megszórtam fokhagymaporral: 










ráhajtottam az üresen hagyott tésztarészt:












majd mégegyszer behajtottam:














és nyújtófával picit áthengereltem:











A tésztát 90 fokban elfordítva pizzavágóval kb. 2 cm csíkokra vágtam, majd néhányszor megtekerve sütöpapíros tepsire raktam, letakarva 20-25 percig hagytam kelni. Sütés előtt a rudakat olajjal megkentem, picit megsóztam, enyhén megszórtam még fűszerekkel és előmelegített sütőben (kb. 200 fokon) megsütöttem.
2 tepsivel lett belőle.