2014. március 25., kedd

Medvehagyma-fűszersó

























Hozzávalók:
20 dkg medvehagymalevél
1 kg finom tengeri só.

A medvehagymaleveleket megmostam, papírtörlőn szétrakva hagytam lecsepegni.
Utána kissebb darabokra vágva késes aprítóba raktam, pépesre zúztam, hozzáadtam pár evőkanálnyit a sóból és azzal együtt még kevertem a géppel, míg a medvehagyma teljesen pépes nem lett. Ekkor tálba öntöttem az egészet és hozzákevertem a maradék sót is. Jól összekevertem (szép zöld színű lett).
Két tepsibe sütőpapírt tettem és a nedves fűszersót elosztva szétterítettem rajta. Többször kevergetve hagytam teljesen kiszáradni, majd utána még 1x átengedtem a késes aprítóban, hogy minél finomabb legyen. Üvegecskékbe töltöttem.
Ezzel a módszerrel bármilyen zöld fűszerből készíthetünk fűszersót, akár többféle fűszer keverékéből is.
Nagyon jó akár gasztoajándéknak is.


Barackos-marcipános kelt rózsák


A forrás és a recept innen. A tészta receptje maradt az eredeti, csak a töltelék lett más.

Hozzávalók a tésztához:
45 dkg liszt
10 dkg cukor
2,5 dkg friss élesztő
1,5 - 2 dl langyos tej
10 dkg olvasztott vaj
1 tojás
fél kávéskanál só.

Töltelék:
20 dkg marcipán
sárgabarackkompót

+ tojás a lekenéshez.

A tészta hozzávalóiból elkészítjük a kelt tésztát, hagyjuk megkelni.
Utána 20 darabra osztjuk, mindegyik darabot kb. 14 cm-es körré nyújtjuk, a kép szerint bevagdaljuk, a közepére teszünk a marcipánból lecsípett 1 dkg-os ¨kissé ellapított darabot, erre jön a jól lecsepegtetett barackkompót, és a kép szerint felhajtjuk a tésztát, a csücsköket jól összecsíppentve. Sütőpapíros tepsire rakjuk, letakarva még fél órát kelesztjük. Utána lekenjük tojással és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.








2014. március 4., kedd

Kung pao csirke




Hozzávalók:
1,2 kg csirkemell

A páchoz:
4 egész tojás
3 teáskanál kínai fűszerkeverék (Kotányi)
2 evőkanál krumplikeményítő
2 teáskanál só
4 evőkanál csípős ketchup
2 evőkanál szójaszósz
1 dl olaj.


+ 1 póréhagyma
   15 dkg pörkölt földimogyoró.

A megmosott, szárazra törölt csirkemellet csíkokra vágtam.
A pác hozzávalóit összekevertem. A csíkokra vágott húst jól beleforgattam, letakarva hűtőbe raktam másnapig.
Másnap kevés felhevített olajon egy teflonserpenyőben kisütöttem a bepácolt húst (a páclével együtt, mindig csak annyi adagot, ami éppen kellett, a maradék hús maradhat a pácban még a hűtőben), mikor már majdnep kész volt, hozzáadtam felkarikázott póréhagymát, kicsit átforgattam, végül a mogyorót is hozzáadtam (én csak gondolomra szórok hozzá,nemszooktam kimérni). Rizzsel tálaltam. A tetejét karikákra vágott és szétszedett friss póréhagymával még megszórtam.

A recept innen.

Ezt a kínai fűszerkeveréket használtam hozzá:

2014. március 1., szombat

Torta 18.-ik szülinapra
























Belül puncstorta. A fondant Marschmallow cukorkából készült.