2014. április 27., vasárnap

Túrótorta - sütés nélkül





















Van már egy hasonló torta a blogomon, most kicsit variáltam rajta.

Hozzávalók:

15 dkg babapiskóta
12,5 dkg olvasztott teavaj.

 Krém:

50 dkg túró
1 kis doboz tejföl
1,5 dl növényi tejszín (Hulala)
ízlés szerint kristálycukor (kb. 10 dkg)
2 evőkanál tojáslikőr
1 csomag Dr. Oetker expressz zselatinfix (Želatinový stužovač za studena)
kb. 20 dkg vegyes (nálam fagyasztott) gyümölcs.

A díszítéshez:

+ tejszínhab
1 db babapiskóta
reszelt csoki.

A ledarált baba
piskótát összekevertem az olvasztott vajjal. Folpack fóliával kibélelt tortaformába (Ø 24cm) nyomkodtam, betettem a mélyhűtőbe, míg elkészítettem a krémet.
A krémhez a túrót, tejfölt, cukrot,  tojáslikőrt, cukrot és egy keveset a gyümölcsből szétmixeltem, hozzákevertem a felvert tejszínhabot. A zselatinfixet 1 dl langyos vízben elkevertem a csomagon levő  utasítás szerint, hozzákevertem a túrós masszához, és óvatosan beleforgattam a maradék egész gyümölcsöt. (Ha kell, tehetünk még cukrot hozzá, függ a használt gyümölcstől.)
A krémet rákentem a piskótarétegre, hütőbe tettem egy éjszakára. 
Másnap levettem a tortaforma oldalát, óvatosan kiszedtem a fóliát a torta alól,  tejszínhabot kentem rá, 1 db babapiskótát morzsoltam rá, és csokit reszeltem még a tetejére.


2014. április 24., csütörtök

Fonott kalács





















Hozzávalók: (2 db kalácshoz)
30 dkg rétesliszt
50 dkg simaliszt
15 dkg kristálycukor
1,5 csomag vaníliáscukor
10 dkg olvasztott vaj
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
1,5 mokkáskanál só
380 ml langyos tej
33 g élesztő
ízlés szerint aszalt áfonya vagy mazsola

+ 1 tojás a lekenéshez.

A kenyérsütőgép üstjébe öntöttem a tejet, beleszórtam a cukorból 1 kanállal, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni. Utána hozzáadtam a többi cukrot, vaníliáscukrot, az egész tojást és a sárgáját, lisztet, sót és bekapcsoltam a dagasztóprogramot a kenyérsütőben. Mikor már kicsit összeállt, hozzáadtam a vajat, majd az áfonyát (vagy mazsolát) --most kivételesen csipkedtem a dagasztáskor kevés maradék marcipánt is a tésztába. Mikor lejárt a dagasztás ideje, kivettem a tésztát és kelesztőtálban hagytam kelni. Azután 6 gombócra  osztottam, 3-at 3-at összefontam és sütőpapírral bélelt kalácsformába tettem őket. Lekentem felvert tojással, és hagytam újra kelni kb. fél órát, majd újra lekentem és előmelegített sütőben 170 fokon kb. 35-40 percig sütöttem.

2014. április 22., kedd

Dagasztás nélküli kenyér






Az eredeti recept a erről a blogról való. Már többször megsütöttem.

Hozzávalók:
250 ml joghurt
460 ml langyos víz (fontos, hogy a két folyadék együtt 710 ml legyen)
1 tasak Dr. Oetker szárított élesztő (vagy 20g  friss)
1,5 evőkanál só (25 g) -  vagy ízlés szerint (az eredeti receptben 2 evőkanálnyi szerepel, nekem kicsit sósnak tűnt)
820 g sima kenyérliszt (vagy sima finom fehérliszt)
ízlés szerint magvak (én 2 evőkanál napraforgómagot és 2 evőkanál lenmagot tettem)

A joghurtot és a vizet elkeverjük. Hozzáadjuk az élesztőt. Pár percet hagyjuk állni. Utána hozzáadjuk a lisztet, sót, magvakat. Összegyúrjuk csak annyira, hogy ne legyenek száraz lisztes részek benne. Kelesztőtálban letakarva szobahőmérsékleten hagyjuk állni 12 órát. (Pl. este öszeállítjuk, reggel sütjük.)
Azután lisztezett táblára borítjuk a tésztát -- én kétfelé veszem, és két hosszúkás (kb. 30 cm hosszú) kenyeret sütök belőle, de volt már úgy is, hogy egészben sütöttem meg. A sütőt 230 fokra melegítettem elő, együtt egy fedeles nagyobb tepsivel. Azután a forró tepsit kivettem a sütőből, kicsi lisztet szórtam alulra és óvatosan beletettem az egyik megformázott kenyeret, pengével pár helyen vágást ejtettem rajta, rátettem a tepsi fedelét és 30 percig lefedve sütöttem, utána levettem a fedelét és még 15-20 percig sütöttem. Sütés után hideg vízzel lekentem a forró kenyeret. Rácson hagytam kihűlni.



2014. április 21., hétfő

Sajttekercs























 A recept Aleda blogjáról való. Én a Lidlben kapható  szeletelt eidami sajtból készítettem az eredeti receptet követve.

2014. április 20., vasárnap

Epres-tojáslikőrös torta sütés nélkül



















Hozzávalók:
Az alaphoz:
15 dkg babapiskóta
12,5 dkg olvasztott teavaj.

Krém:
50 dkg Mascarpone
20 dkg tejföl
1 kis doboz (145 g) natúr tejszínes joghurt
8-10 dkg cukor (ízlés szerint)
1 tasak Dr. Oetker expressz zselatinfix (Želatinový stužovač za studena)
15 dkg érett eper pürésítve + pár szem kis kkockákra vágva
4 evőkanál tojáslikőr.

A díszítéshez:
reszelt csoki
eper.

A babapiskótát ledaráltam, összekevertem az olvasztott vajjal. Folpack fóliával kibélelt tortaformába (Ø24 cm) nyomkodtam, hűtőbe tettem.
A krémhez a Mascarponet, tejfölt, joghurtot, cukrot habosra kevertem. Kétfelé osztottam. Felébe beletettem a pürésített epret. A zselatinfix felét (= 25 g) fél deci langyos vízzel gyors mozdulatokkal elkevertem, jól elkevertem az epres krémmel, majd óvatosan beleforgattam a kis kockákra vágott pár szem epret és a piskótaalapra simítottam. Pár percre (kb. 15 perc) betettem a fagyasztóba, hogy kissé megdermedjen.
A mascarpones krém másik feléhez hozzákevertem 4 evőkanál tojáslikőrt és a zselatinfix másik felét (25 g) ugyanúgy fél deci langyos vízben elkeverve. Ezt a krémet rákentem az epres rétegre. Most már csak hűtőbe raktam egy napra. Másnap óvatosan kiszedtem a fóliát a torta alól.  A tetejét reszelt csokival és eperrel díszítettem.
Megj.: Ezt a zselatinfixet használtam:


2014. április 19., szombat

Citromkrémes sütemény



















A krém alapjához Citromhab citromkrémjét vettem alapul, de kicsit változtattam a mennyiségeken, hogy sűrűbb legyen, mert féltem, hogy "ikrás" marad majd a krém, ha összekeverem a margarínnal.

Hozzávalók: - 2 rúdhoz:

A tésztalapokhoz: (2x)
4 tojás
4 evőkanál porcukor
4 evőkanál rétesliszt.

Krém:
3 tojás sárgája
80 ml citromlé
fél citrom reszelt héja
12 dkg porcuor
4 teáskanál kukoricakeményítő
5 dkg vaj

+ 25 dkg margarín (HERA)

- fehér csokimáz.

A tésztalapokhoz a fehérjéket a cukorral habbá verjük, hozzáadjuk a sárgájákat, végül beleforgatjuk a lisztet. Sütőpapíros tepsibe simítjuk, 200 fokon megsütjük. Ugyanígy még egy tésztalapot sütünk. Ha kihűlt, lehúzzuk róla a papírt, szélét egyenesre vágjuk, majd 4 "csíkra" felvágjuk (nekem 6,5 cm szélesek lettek).

A krémhez a sárgájákat, citromhéjat, citromlevet, cukrot és keményítőt lassú tűzön állandó keverés mellett besűrítjük. Levesszük a tűzről és belekeverjük az 5 dkg vajat. Hagyjuk kihűlni. (Én előző nap készítettem el.) Utána a margarínt habosra keverjük, kanalanként adagolva hozzákeverjük a kihűlt citromkrémet, mindig aaposan elkeverjük, nehogy ikrás maradjon. Ha kell, végül még porcukorral utánaízesítjük ----->> én még 3 evőkanál porcukrot kevertem hozzá.

A krémet 8 felé osztjuk.
Az egyik tésztacsíkot megkenjük a krém 1/8-ával, rá jön a másik tésztacsík, újra 1/8 krém,... így rakunk egymásra 4 tésztacsíkot, majd kívülről is bevonjuk a rudat (oldalait és a tetejét is).
Ugyanígy összerakjuk a másik rudat is.
Végül fehér csokimázzal bevonjuk, kevés étcsokival bespricceljük.