2014. június 19., csütörtök

Csirkenyársak krumpliágyon, jégsalátával



















Hozzávalók:
- A nyársakhoz:
csirkemell
pikáns füstöltkolbász
húsos szalonna
vastag húsú színes paprika
hagyma
sültcsirkefűszerkeverék
pici olaj.

+ (új)krumpli.

- A salátához:
jégsaláta
tejföl
majonéz
ketchup
mustár
fokhagyma
kisebb fej hagyma
csipetnyi kristálycukor

bors
pár csepp almaecet.

A csirkemellet kicsit nagyobb kockákra vágtam (1,2 kg volt). Rászórtam 2 teáskanál sültcsirkefűszert, pár csepp olajat adtam hozzá, összekeverve hűtőben pihentettem kb 1,5 órát.
A kolbászt felkarikáztam, a hagymát negyedekbe vágtam, majd szétszedtem a rétegeket. A paprikákat és a szalonnát is felkockáztam.
Az előkészített hozzávalókat váltogatva a nyársakra szúrtam. (Előtte vízben áztattam a pálcikákat.)
A megtisztított krumplit nagyobb kockákra vágtam, megsóztam, köménymagot szórtam rá. Sütőpapíros tepsibe raktam (előtte vékonyan beolajoztam a papírt), ráraktam a nyársakat.











Előmelegített sütőben 180 fokon kb 1,5 órát sütöttem, félidőben a nyársakat megforgattam.

A salátát megmostam, lecsepegtettem, összevágtam.
Az öntethez kb. 5 teáskanál tejfölt kevés (3-4 teáskanál) majonézzel összekevertem, hozzáadtam egy kisebb fej hagymát nagyon apróra vágva, 1 gerezd zúzott fokhagymát, csipetnyi cukrot, mustárt, csípős ketchupot, sót, borsot. Beleforgattam a salátát. Végül pár csepp almaecettel ízesítettem, ha kell, utánasóztam.

2014. június 18., szerda

Mentaszörp

























Hozzávalók:
mentalevél (én leszedtem a szárról, megmostam, 20 dkg volt megmosva)
1 citrom
1 lime citrom
2 l víz
2 kg kristálycukor
30 g citromsav
pici zöld ételfesték.

A megmosott mentaleveleket, felkarikázott citromot, lime-ot egy lábasba raktam, ráöntöttem a vizet, és letakarva egy napra hűtőben hagytam állni.
Másnap a citrom és lime karikákat kiszedtem, a leveleket kicsit szétmixeltem, sűrű szitán átszűrtem, kinyomkodtam (a citromokat is!), hozzáadtam a cukrot és a citromsavat, felforraltam, kevés zöld ételfestékkel megszíneztem, üvegekbe töltöttem, száraz dunsztban hagytam kihűlni.

2014. június 15., vasárnap

Málnás citromos pite


















A receptre ezen az oldalon találtam rá. Némi változtatással elkészítettem.

Hozzávalók: (ahogy nálam készült)
15 dkg rétesliszt
7 dkg simaliszt
7 dkg kristálycukor
22 dkg margarín
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só
1,5 csomag vaníliáscukor

- ezeket összegyúrtam, folpack fóliába csomagolva fél órára hűtőbe tettem. Utána sütőpapírral bélelt kisebb (21x33 cm) tepsibe nyomkodtam, előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt világosra sütöttem. Hagytam kihűlni.

A málnás réteghez:
40 dkg málnapép (szétmixelt, átszűrt málna)
30 dkg porcukor
2 csomag vaníliáscukor
4 tojásfehérje
2 egész tojás (megj.: én most 2 fehérjét és 4 egész tojást tettem)
1 citrom reszelt héja
1,5 dl citromlé
12 dkg simaliszt
1 csomag vaníliás pudingpor

- mindent egyben simára kevertem. A kihűlt tésztalapra öntöttem, előmelegített sütőben 160 fokos légkeverésen kb 30 perc alatt megsütöttem.