2015. december 28., hétfő

Mogyoróvajas keksz mogyoróvajas krémmel töltve























Hozzávalók:
- A tésztához:
22 dkg simaliszt
10 dkg barnacukor
7 dkg porcukor
13 dkg margarín
13 dkg mogyoróvaj (sima = smooth)
1 tojás sárgája
1 tk vaníliaaroma

- A krémhez:
10 dkg mogyoróvaj (sima= smooth)
3-4 dkg teavaj
1 csésze porcukor
1-2 evőkanál tej

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, hűtőben pihentetjük 1 órát.
Utána kinyújtjuk és kiszaggatjuk (nálam most kicsi szivecskék lettek) Sütőpapíros tepsibe rakjuk, 190 fokos előmelegített sütőben  megsütjük (kb.10-12 perc).
A krém hozzávalóit kikeverjük. Nem lesz az a kimondott vajas krém, inkább a marcipánhoz hasonló állaga van.
A kekszeket kettesével összeragasztjuk a krémmel. Csokimázzal díszítjük.
Megj.: jobb pár nappal előbb elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek és a keksz kissé megpuhuljon.

***  A tésztából kipróbáltam sütipecséttel is kekszeket sütni, csak úgy krém nélkül, kávé mellé, úgy is finom, szépen megtartotta a pecsét mintáját sütés után is. Lefényképezni elfelejtettem.


2015. december 27., vasárnap

Csirkecombok cheddarsajtos zsemlemorzsában sütve




















Hozzávalók:
8 db csirkecomb

15 dkg olvasztott vaj

-   A sajtos prézlihez:
6 dkg cheddar sajt
5 evőkanál zsemlemorzsa
3 duci gerezd fokhagyma (késsel apróra vágva)
1,5 teáskanál pirospaprika
frissen őrölt bors
kevés só (vigyázni, a sajt is sós!)
vágott petrezselyemzöld.

A combokat megmostam, papírtörlővel "megtöröltem". Kissé besóztam. (Számolni kell azzal, hogy a sajt sós.)
A sajtot finomra reszeltem, összekevertem a többi hozzávalóval.
Az előkészített combokat bekentem az olvasztott vajjal, majd megforgattam a sajtos-fűszeres zsemlemorzsában. Jól rányomkodtam. Sütőpapíros tepsire raktam (a bőrös fele legyen felül), a maradék olvasztott vajat rácsorgattam a combokra. Én most 170 fokon, légkeveréssel sütöttem (kb. 70-80 percig), mivel egyszerre sült a körettel - persze külön tepsin (recept itt: búzadarás sült krumpli). Sütés közben a tepsiket megcseréltem, megfordítottam.







Kávés linzer - kávékrémmel töltve


















Hozzávalók:
21 dkg simaliszt
14 dkg margarín
10 dkg porcukor
1 púpos evőkanál darált kávé
1 evőkanál kakaó
1 tojássárgája

Krém:
10 dkg darált dió
3 evőkanál tej
8 dkg porcukor
10 dkg vaj
2 púpozott teáskanál őrölt kávé

A tésztát összegyúrni, becsomagolva hűtőben pihentetni.
Utána kinyujtani, tetszőleges kiszúróval kiszaggatni. (190  fokon kb 10 percig sütni.)

A krémhez a tejet a cukorral összemelegíteni, leforrázni vele az őrölt kávéval összekevert diót. Jól összekeverni, lenyomkodni kanállal, hagyni kihűlni. Végül a vajjal habosra keverni.
A krémmel megtölteni a kisült linzereket és csokival megcsorgatni.
Megj.: jobb ha áll másnapig a töltés után, hogy az ízek összeérjenek,és a krémtől kicsit megpuhuljon a sütemény.







2015. december 26., szombat

Krumplis, füstölt sajtos sós aprósüti




















A recept innen. Én több sót tettem, mint az eredeti receptben, mert kicsit sótlannak éreztem. Itt  már úgy rom, ahogy én csináltam.

Hozzávalók:
15 dkg füstölt sajt lereszelve
15 dkg vaj
15 dkg fött krumpli (jobb előző nap megfőzni) lereszelve
17 dkg simaliszt
12 g só

Mindent összegyúrni, 1 órát hűvös helyen pihentetni.
Utána 5 mm vastagra nyújtani, apró formával kiszaggatni. Sütőpapíros tepsire rakni, kevés tejjel elkevert tojássárgájával lekenni. 200 fokos előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

2015. december 25., péntek

Panettone





















Hozzávalók:
4 evőkanál langyos tej
2 x 7 g-os száraz élesztő (Dr.Oetker)
10 dkg kristálycukor
25 dkg puha teavaj
5 tojás (M-es méretű)
2 teáskanál vaníliaaroma
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
50 dkg simaliszt
1 csapott mokkáskanál só
16 dkg mazsola (vagy fele mazsola, fele aszalt áfonya)
3 evőkanál rum
16 dkg kandírozott narancs- és citromhéj keverék

A tetejére:
1 evőkanál tojásfehérje
1 evőkanál kristálycukor
3 dkg hámozott,durvára vágott mandula.

+ tálaláskor porcukor a tetejére.

A tejben elkevertem 1 teáskanálnyit a cukorból és a száraz élesztőt.
Közben a puha vajat a többi cukorral habosra kevertem, kevesenként adagolva hozzákevertem a kissé villával felvert egész tojásokat ésa vaníliaaromát, reszelt narancs- és citromhéjat.
A lisztet tálba szitáltam 1 csapott mokkáskanálnyi sóval, közepébe mélyedést csináltam, beleöntöttem a felfutott élesztőt és a tojásos keveréket is, majd a robotgéppel kidolgoztam a tésztát. Elég lágy lesz a tészta. Utána kelesztőtálba pakoltam és hagytam 1,5 órát kelni.
Közben a mazsolát beáztattam a rumba. (Az eredeti recept úgy írta, hogy össze kell melegíteni, én nem melegítettem, csak beáztattam.)
Én 22 cm-es tortaformában sütöttem (az eredeti recept 20 cm-es formát ír,nekem olyan nincs). A tortaforma aljára sütőpapírt tettem, majd az oldalára 12 cm-es széles sütőpapírcsíkot vágtam még, mivel a kalács magas lesz.
Mikor duplájára kelt a tészta, beledolgoztam a kandírozott narancs- és citromhéjat,meg a mazsolát/áfonyát.
Cipót formáztam, és beletettem az előkészített tortaformába és újra kelesztettem 1 órát.
 A sütőt bekapcsoltam 180 fokra.
A tojásfehérjét villával elkevertem a kristálycukorral és a vágott mandulával, majd mielőtt a kalácsot a sütőbe tettem volna, ezzel lekentem.
Kb. 55 percig sütöttem (tűpróba). Félidőben le lehet a tetejét takarni papírral, ha nagyon pirulna.
Amikor megsűlt, 10 percig a formában pihentettem, majd kivettem a formából és rácson hagytam teljesen kihűlni.
Jobb pár napot állni hagyni, becsomagolva.
Tálaláskor porcukrot szitálunk a tetejére.

Az eredeti recept innen.










"Štedrák"


















A recept innen.

Hozzávalók:
20 dkg margarín
40 dkg rétesliszt
20 dkg porcukor
fél csomag süt˝por
3 tojás sárgája
2-3 evőkanál tej.

Az almás töltelékhez:
1 kg hámozott alma
10 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás pudingpor (krémpor)
1 csomag vaníliáscukor
1 teáskanál őrölt fahéj.

Mákos töltelék:
fél dl víz
20 dkg darált mák
10 dkg kristálycukor
5 dkg vagdalt dió
5 dkg vaj (margarín)
3 tojás fehérje
1 citrom reszelt héja.

Túrós töltelék:
50 dkg túró
10 dkg vaj (margarín)
20 dkg porcukor
5 egész tojás
1 csomag vaníliás pudingpor (krémpor)
1 csomag vaníliáscukor.

- A tészta hozzávalóit összegyúrtam. Becsomagolva hűtőben pihentettem.
- A hámozott almát a cukorral kevés vízzel (kb. 1 - 1,2 dl) felöntve puhára pároltam. 
- A mákos töltelékhez a mákot a forró, cukros vízzel leforráztam, hozzákevertem a darabos diót. Hagytam kihűlni.
- A tésztát kettéosztottam, az egyiket sütőpapíron kinyújtottam tepsi méretűre (28x36 cm), és a papíron a tepsi hátulján megsütőttem (200 fokon kb.15-20 perc), majd a papírral együtt lecsúsztattam a tepsiről.
- A túrós töltelék összes hozzávalóját a késes aprítóban kimixeltem.
- A másik tésztagombócot kinyújtottam és kivajazott, kilisztezett tepsibe terítettem. 
- A mákos töltelékhez a fehérjéket habbá vertem, beleforgattam a kihűlt mákba, belerszeltem a citromhéjat, és a kinyújtott tésztalapra kentem. Erre jött a túrókrém, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35-40 perc alatt megsütöttem. Kicsit hagytam hűlni. Addig az almához hozzákevertem a pudingporokat és a fahéjat, sűrűre főztem. Még melegen elosztottam a túrós rétegre, és óvatosan rácsusztattam a már külön kisült tésztalapot. hagytam teljesen kihűlni.
- Másnap 4 x 4 cm-es kockákra vágtam, porcukorral megszórtam.












Mozart torta























A kisebbik fiam szülinapjára készült. A tortát több (az interneten talált) receptből kombináltam össze.

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):
- A tésztához:
6 tojás
6 evőkanál forró víz
20 dkg porcukor
12 dkg rétesliszt
11 kukoricakeményítő
3 evőkanálkakaópor
3 teáskanál sütőpor
csipetnyi só

Csokis krém:
40 dkg tejszín (36 %-os)
20 dkg étcsoki
2 csomag habfixáló

Nugátos krém:
20 dkg tejszín (36%-os)
20 dkg mogyorónugát
1 csomag habfixáló

Pisztáciás krém:
2 dl tejszín (ehhez édesített növényi tejszínt használtam)
10 dkg darált pisztácia
2 csomag vaníliáscukor

Marcipánréteg:
20 dkg marcipánmassza
kevés porcukor a nyujtáshoz.

A díszítéshez:
+ tejszínhab
vagdalt pisztácia
Mozart golyók
mogyorós krokant

A csokikrémhez ésa nugátkrémhez előző este összemelegítettem a tejszínt és a csokit, illetve a tejszínt ésa nugátot. Forralni nem szabad. Másnapig hagytam mindkettőt hűtőben.

A tészta készítése:
A tojások sárgáit a porcukorral habosra kevertem, kanalanként hozzákevertem a forró vizet is.
A lisztet, keményítőt, sütőport és kakaót átszitáltam,összekevertem. Beleforgattam a tojássárgás masszába, majd végül a csipetnyi sóval felverte tojáshabot is hozzáforgattam.  A tortaforma aljába sütőpapírt tettem (az oldalára nem, és nem is kentem ki), belesimítottam a masszát. 200 fokraelőmelegített sütőben kb 35 percig sütöttem (tűpróba),majd 10 percet hagytam a formában a nyitott sütőben pihenni,utána késsel meglazítottam az oldalán a tésztát,kivettem a formából és rácson hagytam hűlni. Mikor teljesen kihűlt, 3 lapra vágtam.

A csokis tejszínt 2 csomag habfixálóval habosra kevertem.

A nugátos tejszínt 1csomag habfixálóval szintén habosra kevertem.

A pisztáciás krémhez a növényi tejszínt habbá vertem a vaníliáscukorral, majd belekevertem a darált pisztáciát.

A marcipánt porcukorral megszórt felületen 26 cm-es körré nyújtottam.


A torta összeállítása:
- az alsó tortalapra kentem a csokis krém felét, erre jött a kinyújtott marcipán, ezt leheletnyi vékonyan bekentem megint csokikrémmel, éppen csak hogy a tésztalap rátapadjon majd,és erre raktam a második tésztalapot. Erre rákentem a nugátos krémet, majd a pisztáciás krémet is (megjegyzés: a nugátkrémet elég puhának éreztem, így a pisztáciás krémet a felső lap aljára kentem,és úgy a krémes felével borítottam rá a nugátos krémre).
A torta oldalát és tetejét bekentem a maradék csokis krémmel.
Tetejét tejszínhabrózsákkal, cikkekre vágott mozart golyókkal, és vagdalt pisztáciával díszítettem, az oldalára pedig mogyorós krokant került.


















Szűzérmék hercegnőburgonyával és áfonyaszósszal





















Hozzávalók:
2 db sertésszűz (kicsivel több volt mint 1 kg)
pár db baconszalonnacsík
só, frissen őrölt bors

A hercegnőburgonyához:
1 kg hámozott krumpli
8 dkg vaj
4 tojássárgája
só, őrölt szerecsendió.

Az áfonyaszószhoz:
aszalt áfonya (kb.12-15dkg, vagy áfonyakompót is lehet)
4 evőkanál vörösbor
1-2 evőkanál áfonyaszörp (elhagyható)
kb. 2 - 2,5 deci víz
diónyi vaj
ízlésszerint frissen facsart citromlé
őrölt bors.

A  krumplit enyhén sós vízben megfőztem,leszűrtem, hozzáadtam a vajat és krumplinyomóval összenyomtam, hagytam szinte teljesen kihűlni.
Közben a megmosott, szárazra törölt húst kb. 2 cm-es szeletekre vágtam,a szeleteket körbetekertem vékonyka baconszalonnacsíkkal, a végét fogpiszkálóval megtűztem.
A krumplihoz hozzákevertem a tojássárgákat, ízlés szerint sóztam, őrölt szerecsendióval ízesítettem, majd csillagcsöves nyomózsákkal halmokat nyomtam a sütőpapíros tepsire (28 db lett). A sütőt előmelegítettem 200 fokra, majd légkeverésre kapcsolva megsütöttem a krumplis "rózsákat" (kb. 25-30 perc, közben megfordítottam egyszer a tepsit).
Közben egy lábaskában az áfonyát a borral, vízzel összefőztem, adtam hozzá pici áfonyaszörpöt, megszórtam frissen őrölt borssal. Kb. 15 perc után diónyi vajat adtam hozzá, és citromlével ízesítettem.
Ez idő alatt egy serpenyőben nagyon kevés olajat forrósítottam. A húsmedailonokat sóztam, borsoztam, majd a felhevített olajon mindkét oldalukon szép pirosra sütöttem. Ekkor kiszedtem egy tálra. A fogpiszkálókat kiszedtem belőlük, és alufóliával lefedtem. A húsról visszamaradt szafthoz hozzáöntöttem az áfonyásszószt, összeforraltam. Ha kell, vízzel még hígítható, hogy kellő állagú legyen.

2015. december 7., hétfő

Eszterházy torta - 2.























A nagyobbik fiam 20.-ik szüeltésnapjára készült, az ő kérésére.
A recept ugyanúgy készült, mint itt, a mennyiségek is ugyanazok, de most kisebb, 23 cm átmérőjű lapokat csináltam, hogy kicsit magasabb legyen.

2015. december 2., szerda

Citrusos sárgarépadzsem





















A receptet itt találtam, de mivel nem volt folyékony pektinem, így Dr.Oetker 3:1 dzsemfixet használtam, a cukrot pedig a dzsemfix utasítása szerint adagoltam.

Hozzávalók:
50 dkg sárgarépa (tisztán mérve)
2 citrom héja
3 citrom leve
1 narancs héja
2 narancs leve
12 db kardamom magjai
30 dkg kristálycukor
22 g Dr.Oetker 3:1 dzsemfix

A sárgarépákat karikákra vágva bő vízben megfőztem (kb. 15 perc). Leszűrtem, hozzáadtam a citrom- és narancshéjat, majd a citrom- és narancslét és botmixerrel pürísítettem. Ezután hozzáadtam a kardamomból kiszedett apró fekete magocskákat, a dzsemfixet (amit a cukorból elvett 2 evőkanálnyival elkevertem), és forrástól számítva főztem (kevergetve) 1 percet,majd hozzáadtam a többi cukrot, és az újraforrástól számítva főztem még minimum 5 percet. Ezután üvegecskékbe töltöttem, rácsavartam a fedelet, 5 percre tetejükre állítottam az üvegeket.
(Ebből a mennyiségből 5 kicsi üvegecskével lett - ami a képen látható.)