2016. október 26., szerda

Süni-kekszek aszalt sárgabarackkal és marcipánnal töltve






A recept eredetije innen. Annyit változtattam, hogy aszalt barackkal és marcipánnal is megtöltöttem a kis süniket.

Hozzávalók: (nekem 36 db lett belőle)
20 dkg simaliszt
10 dkg kukoricakeményítő
10 - 15 dkg porcukor (én 10 dkg-ot tettem)
10 dkg vaj (én most margarínt tettem)
csipet só
1 púpos teáskanál vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
1 tojás sárgája
2 evőkanál tej (az eredeti receptben hideg víz szerepelt,én tejet tettem)

+ kb. 6 dkg marcipán
aszalt sárgabarack (most csak szárazon tettem bele, de legközelebb előtte rumba fogom áztatni,és utána papírtörlőn felitatni a felesleges rumot róla, mert így kissé rágós volt a barack, vagy pedig késes aprítóval összezúzpm a marcipánnal együtt, és esetleg pár csepp rummal ízesítem majd- de persze mindenféle töltelék nélkül is jó kis keszek lesznek)

csokimáz
reszelt csoki
kókuszreszelék

A száraz hozzávalókat összekeverni és elmorzsolni a vajjal,hozzáadjuk a tojássárgát is, összegyúrjuk. Kis golyókat formáztam a masszából (36 db), kissé ellapítottam, beletettem egy negyed aszalt barackot és egy kis darabka marcipánt, becsomagoltam, újra golyóvá formáztam,majd körte alakúra, és sütőpapíros tepsire raktam, az orrocskákat kissé lenyomtam, meg tenyeremmel egy kicsit a süni testét is lenyomtam. 170 fokos sütőben megsütöttem (nálam kb. 20 percig sültek).
Mikor kihűltek, csokival bevontam a testüket, kiskanállal rászórtam csokireszeléket, amit kevés kókuszreszelékkel kevertem össze.
A szemeket és az orrukat csokiba mártott fogpiszkálóval készítettem.
Jobb, ha pár napot áll a kész süti, lezárt kekszes dobozban.












2016. október 6., csütörtök

Mini márványkuglófok




















A recept eredetije Tücsökbogár blogjáról van, csak én kisebb adagot kevertem be és szilikonos mini kuglófformákban (amiket Lidl-ben vettem) sütöttem. Persze már kipróbáltam ezt a kuglófot Tücsökbogár receptje alapján nagy kuglóf formában is.

Hozzávalók: (6 db minikuglófhoz)
6 dkg vaj
6 dkg kristálycukor
1 nagyobb tojás
2 evőkanál tej
6 dkg simaliszt
3-4 g sütőpor

A kakaós részhez:
3 g kakaó
kevés tej.

A puha vajat a cukorral habosra kevertem, hozzáadtam az egész tojást, azzal is jól kikevertem, majd hozzáadtam a tejet és a sütőporral elkevert lisztet. Én 10 dkg-ot vettem a tésztából a kakaós részhez, amihez hozzákevertem a pici tejjel elkevert kakaót. Először a sárga tésztát elosztottam a formákban (nem kell kiolajozni a szilikonformákat), erre adagoltam a kakaós tésztát. (A formákat egy tepsire raktam, hogy könnyebb legyen velük manipulálni.) Fogpiszkálóval kicsit márványosra kavartam, majd a tepsivel együtt beraktam az előmelegített sütőbe (180 fok) és kb. 22-23  perc alatt  megsütöttem. 5 percet hagytam a formákban, majd kiborítottam őket.






2016. október 5., szerda

Ricottás gnocchi pestóval




















---   Hozzávalók: (2 személyre)
25 dkg ricotta
1 kisebb  tojás
1 mokkáskanál olivaolaj
1 mokkáskanál só
őrölt bors
1 pohár (240 ml) simaliszt

+ (aszalt)paradicsomos  pesto (Barilla rustico pestót használtam, de szerintem bármilyennel jó)
+ reszelt Grana Padano sajt

A ricottát összekevertem a tojással,olajjal, sóval és a borssal. Hozzáadtam a lisztet, összeállítottam a tésztát. (Megj.: elég lágy lesz a tészta, de nem tettem  hozzá túl sok lisztet, mert kemény lesz.) 3 darabra osztottam (lisztezett deszkán), majd mindegyiket hurkává formáztam (kb. 2,5 cm vastagra), és kis darabokra vagdaltam, amiket villával kicsit megformáztam. Forrásban levő sós vízben kifőztem őket, pestóval óvatosan összeforgattam, reszelt Grana Padanoval megszórva tálaltam (pici petrezselyemzölddel is megszórtam).














2016. október 1., szombat

Sajtos pogácsa








A recept eredetije innen. Nagyon minimálisan változtattam csak.

-----   Ahogy nálam készűlt :

Hozzávalók:
50 dkg simaliszt
25 dkg margarín
25 dkg tejföl
15 g só (1 púpos teáskanál)
10 g kristálycukor (1 teáskanál)
1 tojás sárgája
25 g friss élesztő

2 közepes, előző nap héjában főzött krumpli
2-3 evőkanál zsír (én most kacsazsírt tettem, de lehet disznózsír is)
1 csomag reszelt Grana Padano sajt (10 dkg, Lidl)

A pogácsák lekenéséhez és szórásához:
1 tojás fehérje
1 evőkanál tej (vagy tejszín, én tejet tettem)
szezámmag, durva szemű só, aprított tökmag (vagy ízlés szerinti magok)

A tejfölben elkevertem az élesztőt, cukrot, tojássárgát.
A lisztbe belekevertem a sót, a margarinnal összemorzsoltam, majd hozzáadtam a tejfölös keveréket is, összegyúrtam. (Az eredeti recept még írt 1 evőkanál zsírt is a tésztába, én azt már nem tettem bele. ) Letakarva egy éjszakára hűtőbe raktam.
Másnap kinyújtottam, a tészta felére rákentem a zsírt, ráreszeltem a krumplit (először apró lyúkún kezdtem, de nem nagyon ment, így aztán a nagyobb lyukún reszeltem), a tészta másik, üres felét ráhajtottam, majd balról az 1/3-át ráhajtottam, végül a jobb oldali 1/3-ot a tetejére. Kinyújtottam kb. 1,5 cm vastagra, lekentem a tojásfehérje - tej keverékével, megszórtam magokkal. Ekkor ki lehet szaggatni pogácsaszaggatóval, de én most 3x3 cm-es négyzetekre vágtam, hogy ne legyen hulladék, majd sütőpapíros tepsire raktam.  (Megj.: kicsit szétdőltek, legközelebb 4x4 cm-es négyzeteket vágok, de így is kapósak lettek. Ízre nagyon finom, az eredti recpt írója szerint csak kimondottan ezzel a Grana Padano sajttal lesz ilyen finom ízű. Másnapra is finomak és puhák voltak.)
Én 200 fokos előmelegített sütőben sütöttem kb. 25 percig.
Megj.: A bejegyzés végén tettem fel képeket az újabb sütésből, ott már nagyobbakra (4x4 cm-es) vágtam. Azok jobbak lettek,nem dőltek szét.







Interkontinental szelet

















A recept innen, csak én földimogyoró helyett dióval készítettem.

Hozzávalók: (21x33 cm-es tepsihez)

--- A tésztalapokhoz:
12 tojás fehérje
12 evőkanál kristálycukor
18 dkg dió, amit teflonserpenyőben szárazon kicsit megpirítottam (felét daráltam, felét pedig késsel vagdaltam össze és összekevertem)
6 evőkanál rétesliszt

--- ez a 3 laphoz való összes hozzávaló, de én mindhárom lapot külön kevertem ki: 4 tojásfehérjét csipetnyi val elkezdtem verni, majd mikor már kissé kifehéredett, hozzáadtam apránként 4 evőkanál kristálycukrot, végül óvatosan beleforgattam 6 dkg diót, amit 2 evőkanál liszttel összekevertem előtte. Sütőpapíros tepsibe simítottam, 180 fokos előmelegített sütőbe kb 15 perc alatt megsütöttem. (Ugyanígy még két lapot sütöttem.)

--- Krém:
12 tojás sárgája
14 evőkanál kristálycukor (legközelebb kevesebbet teszek, talán csak 10 - 11 kanállal)
2 csomag vaníliáscukor
8 evőkanál tej
30 dkg vaj vagy margarin (én 15 dkg vajat és 15 dkg margarint használtam)

+ 5 dkg mazsola (én kicsit beáztattam rumba, majd papírtőrlőn leitattam, és kicsit kisebbekre vágtam őket)
+ reszelt csoki a süti tetejére.

A tojások sárgáit a kétféle cukorral és a tejjel összekevertem egy vastag aljú lábasban. Kis tűzön (2-es fokozaton csináltam) lassan elkezdtem melegíteni, kézi habverővel folyamatosan vertem, amíg besűrűsödik a krém (nekem kb 15-20 percig tartott). A lábast hideg vízbe állítva lehűtöttem a krémet, közben kevergettem.
A vajat habosra kevertem, majd nagyon kis adagokban hozzákevertema kihűlt tojásos masszát is.

Az egyik tésztalapra rákentem a krém 1/3-át, rászórtam a vagdalt mazsola felét, erre jött a második tésztalap, rákentem a krém másik harmadát, rászórtam a maradék mazsolát, rátettem a harmadik tésztalapot, a tetejére kentem a krém harmadik harmadát. A tetejére csokit reszeltem (vagyis késsel kis forgácsokat kapartam). Egy éjszakára hűtőbe raktam, másnap szeleteltem.