2016. december 30., péntek

Kolbászos pogácsa





















Hozzávalók:
35 dkg simaliszt
10 g só
1 csomag sütőpor
25 dkg margarín (Hera)
20 dkg tejföl

- füstölt kolbász

- tojás a lekenéshez

tetejére reszelt sajt (én most goudat használtam)

A lisztet a sóval és a sütőporral összekevertem, elmorzsoltam a margarínnal, majd hozzáadtam a tejfölt, összegyúrtam. Folpack fóliával letakarva hűtőben pihentettem kb. 1 órát. Utána lisztezett felületen kinyújtottam kb. fél cm-re, kis pogácsaszaggatóval  (ami kb.akkora mint a kolbászkarika) kiszaggattam, sütőpapíros tepsire raktam, lekentem felvert tojással, rátettem egy-egy  kolbászkarikát a pogácsákra, újra lekentem tojással, majd megszórtam reszelt sajttal. 200 fokos előmelegítettsütőben 20 perc alatt megsütöttem.





2016. december 15., csütörtök

Linzer
















Hozzávalók:
28 dkg simaliszt
2 dkg darált mandula
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliáscukor
20 dkg vaj
1 tojás sárgája

Összegyúrni, folpack fóliába csomagolva minimum 1 órát hideg helyen pihentetni. Utána kinyújtani, tetszés szerinti kiszúróval kiszaggatni. minden másodiknak a közepét kis kiszúróval kiszúrni. 190 fokon kb 10-12 perc alatt megsütni.
Ha kihűltek, lekvárral (én most fügelekvárt használtam) összeragasztani, porcukorral megszórni.


2016. december 10., szombat

Rumos marcipános mézesgolyók

´



















A recept innen. Finom puha kis golyócskák.

Hozzávalók:
40 dkg simaliszt
16 dkg porcukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csomag sütőpor (az eredeti recept mezeskalácsfűszeres sütőport ír, nekem nem volt itthon, így sima sütőport használtam)
1 teáskanál mézeskalácsfűszerkeverék (! én többet tettem, mivel a sütőpor nem volt fűszeres: 2 teáskanál Kotányi mézeskalácsfűszert + 1 teáskanál Lidl-s mézeskalácsfűszert + 1 mokkáskanál őrölt kardamom + 1 mokkáskanál őrölt gyömbér)
1 dkg kakaó
2 egész tojás
12 dkg méz
1 citrom reszelt héja
6 dkg vaj

+
marcipán a töltéshez (nekem kb. 15 dkg kellett)
rum a mártogatáshoz (kb. 1,5 dl)
porcukor a forgatáshoz.

A hozzávalókból összegyúrtam a mézeskalácstésztát és folpack fóliába csomagolva hideg helyen pihentettem egy éjszakát.
Másnap kinyújtottam a tésztát, kis pogácsaszaggatóval (3,5 cm-es) köröket szaggattam,közepükre tettem egy kis marcipánból formázott golyócskát, majd beburkoltam a mézeskalácstésztával. jól meggörgettem a tenyeremben, hogy szép formás legyen. Sütőpapíros tepsire raktam, előmelegített 180 fokos sütőben kb 15 percet sütöttem. Kicsit hagytam hűlni, utána egy mélyebb kis tálkába rumot ötöttem, kiskanállal beletettem-megforgattam a golyócskákat, és porcukorban megforgattam. Az eredeti recept szerint most mégegyszer meg kellene forgatni rumban, én ezt már elhagytam.









2016. december 9., péntek

Kínai narancsos csirkemellkockák




















Hozzávalók:
1 kg csirkemellfilé

A palacsintatésztához:
10 dkg rétesliszt
1 teáskanál sütőpor
3 evőkanál burgonyakeményítő
1 mokkáskanál só (én narancsos gyömbéres fűszersót tettem, de lehet sima só is)
1,5 dl hideg víz
1 egész tojás
1 evőkanál olaj.

A mázhoz:
1 dl méz
1 dl csípős ketchup
2 dl víz
3 evőkanál almaecet
2 evőkanál burgonyakeményítő
1 narancs lereszelt héja és kifacsart leve
kevés fokhagymagranulátum
szezámmag

A palacsitatészta hozzávalóit összekevertem (ha túl sűrű, vízzel higítjuk, ha ritka,pici lisztet adunk hozzá).
A megmosott, szárazra tőrölt csirkemellet kis kockákra vágtam. Kissé megsóztam, összekevertem.
Egy lábasban olajat hevítettem. A csirkemellkockákat beleforgattam a palacsintatésztába.  Kézzel egyesével a forró olajba rakosgattam (több részletben, hogy ne ragadjanak össze, szépen úszhassanak az olajban). Szép aranybarnára sütöttem öket, majd papírtörlőre szedtem.
Közben,míg sültek a húskockák, egy nagyobb edényben összefőztem a máz hozzávalóit, míg szépen besűrűsödött.
Mikor az összes hús kisült, beleforgattam őket a sűrű mézes mázba, megszórtam szezámmaggal, amit előtte száraz serpenyőben kissé megpirítottam.
Én most ságrarépás rizzsel és narancsos kínaikel salátával tálaltam.






2016. december 4., vasárnap

Marcipános-narancsos almadzsem
























Olyan "karácsonyias" dzsem, például linzerek,kekszek  töltésére, de vajas kalácsra kenve is kitűnő.

Hozzávalók:
50 dkg hámozott alma (savanykásabb)
2 nagy narancs kifilézve (kicsikből lehet 3)
5 dkg marcipán (kis kockákra, 4-5 mm-re vágva)
2 csepp mandulaaroma
   +
Dr.Oetker 3:1 zselésítő
kristálycukor

Megjegyzés:  A cukrot és a zselésítőt  is a kapott mennyiségre igazítva adagoltam a zselésítőn levő utasítás szerint, vagyis az alma és a narancs együttes súlyát vettem alapul.

Az almát nagylyukú reszelőn lereszeltem. A kifilézett narancsot kisebb darabkákra vágtam. A zselésítőn levő utasítás szerint főztem, a mandulaaromát és a marcipánt már csak a végén tettem bele,kb 3 percet főztem még azzal. Forrón kis üvegekbe töltöttem, lezártam, majd 10 percre fejreállítottam az üvegeket.



Rizspuding (pudingos tejberizs)



















A recept már szerepel a blogomon itt. Most fél adagból készítettem (= 4 pohár), erdei gyümölcsös pudingport használtam.

A tetején levő gyümölcsös réteghez (= 4 pohárhoz):
20 dkg fagyasztott erdei gyümölcs (Lidl)
2-3 evőkanál kristálycukor
1 púpzott teáskanál kukoricakeményítő (vagy vaníliás pudingpor)
1 dl hideg víz
--- A gyümölcsöt a cukorral felforraltam. A hideg vízben elkevertem a keményítőt,beleöntöttem a gyümölcsbe, és kevergetve addig főztem, míg besűrűsödött. A poharakban  már teljesen kihűlt rizspudingon elosztottam, hagytam kihűlni, majd beraktam a hűtőbe.





Sült camambert sajt




















A recept innen. Én Encián sajtot használtam.

Hozzávalók: (2 személyre)
2 db Encián sajt
3 duci gerezd fokhagyma
olivaolaj
méz
szárított timián

A sütőt bekapcsoltam 180 fokra.
Egy kisebb tepsibe sütőpapírt tettem, kis darabka vajra rátettem a sajtokat. Éles késsel bevagdaltam, a vágásokba szeletekre vágott fokhagymát nyomkodtam. meglocsoltam kevés olivaolajjal, megszórtam timiánnal, és pár csepp folyékony mézet csorgattam rá. Beraktam az előmelegített sütőbe és kb. 20-25 perc alatt megsütöttem. Közben bagettet pirítottam, azzal tálaltam.









2016. december 3., szombat

Oreo torta - II.

























Van már egy Oreo torta  a blogomon. Most egy kicsit másképp készült. Nekünk ez jobban ízlett,nem annyira édes mint az előző.

Hozzávalók: (22 cm-es tortaformához)
A tortalapokhoz:  (2 ilyen lapot kell sütni):
1 egész tojás
20 dkg kristálycukor
csipet só
13 dkg simaliszt
3/4 teáskanál sütőpor
3/4 teáskanál szódabikarbóna
3,5 dkg kakaó
120 ml tej
60 ml olaj
60 ml meleg víz
1 mokkáskanál vaníliaaroma.

Oreo-kekszes krém:
4 dl tejszín (33%-os)
25 dkg Mascarpone
12 dkg porcukor
15 db oreo keksz

Csoki ganache:
20 dkg tejcsoki
1 dl tejszín (33%-os)

Díszítéshez:
2,5 dl tejszín (33%-os)
1-2 teáskanál porcukor
oreo kekszek

Először a csoki ganachet készítettem el: A tejszínt forráspontig melegítettem, majd levettem a tűzről, beleraktam a kisebb darabokra tört tejcsokit, hogy jól elbukjanak, majd 2-3 perc után addig kevertem, míg a csoki teljesen el nem olvadt. Szobahőmérsékleten hagytam kihűlni.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.
A tojást a cukorral habosra kevertem, hozzáadtam a csipet sót, tejet és az olajat.
A lisztet a sütőporral,szódabikarbónával, kakaóval összekevertem, átszitáltam, majd hozzáadtam a tojásos keverékhez, végül hozzákevertem a vaníliaaromát és a meleg vizet.
A tortaforma aljára sütőpapírt tettem, beleöntöttem a masszát és az előmelegített sütőben megsütöttem (kb. 35-40 perc). Amikor megsült, a tortaforma oldalán késsel meglazítottam a tortalapot, majd a papírral együtt egy rácsra tettem hűlni. Ugyanígy elkészítettem még egy másik tortalapot is.

A krémhez a mascarponet kikevertem a porcukorral.
A tejszínt felvertem. Óvatosan a mascarponehoz forgattam, majd belekevertem a durvára tördelt oreo kekszeket.

Amikor a tortalapok teljesen kihűltek, az egyikre rákentem a mascarpones krémet, befedtem a másik lappal. A kihűlt, már nem túul folyós ganachet rákentem a tetejére, hogyaz oldalakon is kissé lefolyjon (nekem már kicsit túlhűlt,nem akart nagyon lefolyni).

A díszítéshez a tejszínt (ízlés szerint) porcukorral felvertem, nyomózsákba téve díszítettem a torta tetejét. Félbevágott oreo keksz és összemorzsolt oreo került még a tejszínhabra.
A kész tortát egy éjszakára hűtőbe tettem, hogy jól szeletelhető legyen.