2017. január 30., hétfő

Sörös-babos csirkeragu




















A recept Illéskrisz Konyhája blogról van.

Én 60 dkg csirkemellből csináltam, és mivel nem volt kukoricasör, így normál sört használtam. A végén én még pici kristálycukorral ízesítettem, mert eszembe jutott, hogy étcsokival is szokták ízesíteni némelyik húsos ragut,gondoltam, a kakaó mellé adok akkormég hozzá pici cukrot is.

--- Ahogy én csináltam:
60 dkg csirkemellfilé
3 duci gerezd fokhagyma
1 evőkanál paradicsomsűrítmény
2,5 dl sör (eredeti recpt szerint kukoricasör, nekemnem volt, így normál sört használtam)
1 lime leve
1 doboz vörösbabkonzerv
1 doboz kukoricakonzerv
1 kávéskanál kakaópor
kevés kristálycukor (kb. 1-2 kávéskanál) - ez az eredeti receptben nem szerepel, csak én adtam hozzá
csilipaprika ízlés szerint (én most 2 kicsi szárazat tettem bele)
só, frissen őrölt bors
kevés olaj

A csíkokra vágott csirkemellet sóztam, borsoztam, kevés olajon teflonserpenyőben magas hőfokon kissé átsütöttem, közben kevergettem. Utána kisebbre kapcsoltam, hozzáadtam a zúzott fokhagymát, majd felöntöttem a sörrel és lefedve kb, 10 percig pároltam. Hozzáadtam a paradicsomsűrítményt, lime levet, a lecsepegtetett konzervbabot és konzervkukoricát, kakaót, csilit, utánaízesítettem még, és hagytam kb. negyed órát főni. Itt ízesítettem én még a kristálycukorral.
Párolt rizzsel, petrezselyemzölddel megszórva tálaltam. A családnak ízlett, kissé savanykás volt a limetől.
 


2017. január 29., vasárnap

Somlói galuska





















A recept a Moha Konyha  blogról van.

Hozzávalók: (28 x 36 cm-es tepsiben sütöttem)

--- Sima piskótához:
3 egész tojás
15 dkg porcukor
3 evőkanál olaj
3 evőkanál víz
15 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor

--- Diós piskótához:
3 egész tojás
15 dkg porcukor
3 evőkanál olaj
3 evőkanál víz
10 dkg finomliszt
5 dkg darált dió

--- Kakaós piskótához:
3 egész tojás
15 dkg porcukor
3 evőkanál olaj
3 evőkanál víz
13 dkg finomliszt
2 dkg kakaópor

Mindhárom piskótánál először az egész  tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverni, hozzáadni az olajat, vizet, majd kézi habverővel beleforgatni a sütőporos lisztet (diós lapnál a sütőporos liszthez keverni a diót, kakaósnál pedig a kakaót). Sütőpapírral bélelt tepsibe simítani, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt megsütni (nekem kicsit tovább sült, kb 15 percet).

--- A sziruphoz:
20 dkg  kristálycukor
6 dl víz
2 narancs (zöldséghámozóval) vékonyan levágott héja
2 citrom (zöldséghámozóval) vékonyan levágott héja
1,5 dl rum

A vizet a cukorral és a többi hozzávalóval kb 3-4 perc alatt összefőzni. Kihűteni, majd leszűrni.

--- A vaníliakrémhez:
1,2  l tej
10 tojás sárgája (a fehérjéket ötösével lefagyasztottam, pont 2 adag Pavlova tortához jól jön)
5 jó púpos evőkanál finomliszt
25 dkg cukor (kristálycukrot tettem)
3 teáskanál vaníliaaroma

A tojássárgákat a cukorral ésa liszttel kikeverni, lassan hozzákeverni  a tejet, majd közepes tűznél addig főzni, míg besűrűsödik. A végén kevertem hozzá a vaníliaaromát, majd hagytam kihűlni, közben néha megkevertem.

--- Az összeállításhoz:
20 dkg pirított, durvára vágott dió
20 dkg mazsola 1 dl rumban felfőzve és kihűtve
kevés baracklekvár
kakaópor

--- A csokiöntethez:
15 dkg étcsoki
10 dkg cukor (kristálycukrot tettem)
1 -  1,5 dl víz
0,5 dl rum

A vizet felmelegíteni a cukorral és a rummal, a tűzről levéve beletenni a csokit, kézi habverővel simára keverni. (A víz mennyisége attól függ, milyen sűrű öntetet szeretnénk - én 1,5 dl-t, vagy talán kicsit még többet is, tettem). Felhasználás előtt még jól átkevertem.

A süti összeállítása:
A tepsibe tettem a sima piskótalapot, megöntöztem a szirup 1/3-ával, rákentem a vaníliakrém felét, megszórtam a vágott dió felével és a mazsola felével, erre jött a kakaós piskótalap, szintén 1/3 sziruppal meglocsolni, rá a krém másik fele, megszórni a maradék dióval és a maradék mazsolával. Rátesszük a diós piskótalapot, meglocsolni a szirup maradék 1/3-ával. Vékonyan megkenni baracklekvárral, majd kis szűrő segítségével kakaóport szitálni a tetejére. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Tálalásnál kanállal galuskákat szaggatni a tányérra, tejszínhabbal díszíteni és csokiöntettel meglocsolni.















2017. január 26., csütörtök

Túrófánk



Fánkszezon van, így ma ez a gyorsan elkészülő túrós fánk készült. A recpt már fent van a blogomon: itt.

Ma ezzel a házi narancsdzsemmel tálaltam.




2017. január 10., kedd

Ricottás kuglóf




















A recept innen. Csak annyit változtattam, hogy több mazsolát tettem bele.

25 dkg margarín (vagy vaj)
15 dkg cukor (kristálycukrot tettem)
1 csomag vaníliáscukor
3 tojás
25 dkg ricotta (esetleg túró)
25 dkg simaliszt
1 csomag sütőpor
csipetnyi só
10 dkg mazsola kevés rumba beáztatva (az eredeti receptben 5 dkg szerepel)
1 citromreszelt héja.

A kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzük.
A sütőt bekapcsoljuk  185 fokra.
A margarint a cukorral és a vaníliáscukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, azokkal is habosra keverjük. Hozzáadjuk a ricottát, a sütőporral elkevert lisztet és a citromhéjat, végül a lecsepegtetett mazsolát.  A masszát az előkészített formába kanalazzuk és az előmelegített sütőben  kb 50 perc alatt megsütjük. Én 15 percet hagytam állni a formában, majd rácsra borítva hagytam teljesen kihűlni. Porcukorral meghintjük.




2017. január 6., péntek

Narancsos gyömbéres csirkecombok II.






















Van már egy narancsos gyömbéres csirkecombrecept a blogomon, itt.  Most egy kicsit másképp készült.

Hozzávalók:
8 csirkecomb

4 evőkanál nádcukor
4 narancs leve
2 dl fehérbor
2 púpos mokkáskanál gyömbérpor
egy üveg (házi) narancsdzsem (200 ml)
frissen őrölt bors
kevés olaj

A megmosott, szárazra törölt csirkecombokat besóztam.
Teflonserpenyőben kevés olajon mindkét oldalukon hirtelen megpirítottam (először a bőrös oldalukon), majd egy tepsibe raktam, bőrös felükkel felfelé, és bekentem mindegyiket narancsdzsemmel.
A teflonserpenyőben visszamaradt szafthoz adtam a nádcukrot, kissé megolvasztottam, majd felöntöttem a narancslével és a borral, hozzáadtam a gyömbérport. Egyet forraltam rajta, azután a combok köré öntöttem óvatosan, hogya lekvárt ne "mossam" le a húsokról. 190 fokos sütőben sütöttem kb, 70-80 percet, amíg szép pirosra sültek a combok (közben a vége felé gyakrabban meglocsoltam a levével.
Sárgarépás-kurkumás rizzsel és narancsos kínaikel salátával tálaltam.






Horgolt körmellény

























Alize Cotton Gold fonalból horgoltam, 3,5-es horgolótűvel (azt hiszem jobb lett volna 4-es). Fonalszükséglet kb. 25 dkg .





2017. január 5., csütörtök

Túrós császármorzsa






















A recept innen.

Hozzávalók:
50 dkg túró
4 tojás
3 evőkanál búzadara
1 púpos evőkanál simaliszt
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliáscukor
3 evőkanál tejföl
5 dkg vaj
1 citrom reszelt héja

+ a receptben nem szerepelt, de én tettem bele még kb. 1 marék mazsolát és 1 teáskanálnyi rumot is.

A tojássárgákat a vajjal ésa kétféle cukorral habosra kevertem. Hozzáadtam az áttört túrót, tejfölt, citromhéjat, búzadarát, lisztet és a rumot.
A fehérjékből csipetnyi sóval habot vertem. Óvatosan beleforgattam a túrós masszába, a mazsolával együtt.
Egy kivajazott kilisztezett tepsibe kentem, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percet sütöttem, majd kivettem, lapátkával kisebb darabokra vagdaltam, megforgattam és visszatolva a sütőbe szép aranybarnára sütöttem. Ha túl nagyok voltak a darabok, még kisebbekre vágtam a lapátkával sütés után.
Porcukorral meghintve, baracklekvárral, vagy szilvaöntettel tálaljuk.





2017. január 4., szerda

Ragacsos ketchupos csirkeszárnyak








A recept innen.

Hozzávalók:
kb. 1,5 kg csirkeszárny (nekem 1,2 kg volt)


A páchoz:
3 dl ketchup (én csípőset használok)
3 duci gerezd fokhagyma
2 teáskanál méz
fél teáskanál szárított oregano
fél teáskanál szárított bazsalikom
fél deci vodka vagy sör (nekem most nem volt itthon így 3 evőkanál whisky-t tettem helyette)
kevés frissen őrölt bors
kevés csili

--- megj.: az eredeti recept ír még pici sót a pácba, én nem tettem, mert a csirkeszárnyakat a pácolás előtt megsóztam.

A megmosott csirkeszárnyakat megsóztam.
A pác hozzávalói összekevertem, és beleforgattam az előkészített szárnyakat. Folpack fóliával szorosan letakartam, és hűtőben hagytam pácolódni minimum 2 órát, de lehet akár egész éjjel is.
Utána sütőpapíros tepsire raktam, 200 fokos sütőben először fél órát alufóliával letakarva, majd utána fólia nélkül szép pirosra sütöttem (még kb 45 perc).
Krumplipürével tálaltam.
sütés előtt