2017. március 28., kedd

Medvehagymás pogácsa II.























Ezt a tejfölös pogácsa receptemet vettem alapul,  fél adagból csináltam, ehhez adtam hozzá a medvehagymát.

Hozzávalók:
35 dkg simaliszt
25 dkg margarín
1 púpozott teáskanál só
21 g friss élesztő
10 dkg tejföl
1 tojás sárgája
2  -  2,5 dkg megvehagyma apróra vágva

+ tojás a lekenéshez
+ reszelt sajt a tetejére (nálam cheddar)

- a hozzávalókat összegyúrni  (az élesztőt a tejfölben szoktam elkeverni, azután mehet azonnal a többi hozzávalóhoz), folpack fóliával letakarva hűtőben pihentetni (akár egész éjszakát). Utána kb. ujnyi vastagra kinyújtani, kisebb pogácsaszaggatóval  (3,5 cm) kiszaggatni, sütőpapíros tepsire rakni, tojással lekenni, reszelt sajttal megszórni, és 200 fokos előmelegített sütőben megsütni (kb. 20-25 perc).


2017. március 26., vasárnap

Sütőben készült zöldséges rizses hús



















A recept innen.

Hozzávalók:
60 dkg csirkemellfilé
3,5 dl rizs
7 dl víz
2 csomag fagyasztott zöldségkeverék (én két különbözőt tettem)
2 hagyma
3 evőkanál olaj
2 db leveskocka (csirkés)
só, bors,őrölt pirospaprika

+ tálaláshoz reszelt sajt (nálam cheddar)

A vizet felforraltam, és feloldottam benne a leveskockát.
A hagymát kockákra vágtam, teflonserpenyőben olajon üvegesre pároltam, hozzáadtam a kockákra vágott csirkemellet, hirtelen megpirítottam, sóztam, borsoztam, majd a végén megszórtam pirospaprikával, majd átöntöttem egy mélyebb sütőtálba vagy tepsibe. Rászórtam a száraz rizst, a fagyasztott zöldségkeveréket, picit sóztam, borsoztam, ráöntöttem a levet. Előmelegített sütőbe toljuk,amíg a rizs teljesen megpuhul (az eredeti recept kb 45 percet ír, nem lefedve, közben egyszer átkeverve, de nekem még kemény volt a rizs, ígya vége felé lefedtem a tepsit.
Tálaláskor reszelt sajtot szórtam a tetejére. Salátával vagy savanyúsággal tálaljuk.











2017. március 25., szombat

Kötött (horgolt) húsvéti nyuszi





































Egy nagyon gyorsan elkészíthető, egyszerű húsvéti nyuszi. Csak egy négyzetet kell kötni lustakötéssel (vagy horgolni, de nekem ebből a fonalból horgolni nem lehetett ).
Ezt a videót vettem segítségül.


















Én ebből a fonalból készítettem (4-es kötőtűvel, 36 szemmel kezdve, annyi sort, hogy egy négyzetet kapjak. Ebből a 25 g-os gombolyagból  2 nyuszi jött ki.) :



2017. március 24., péntek

Halloumi sajt madárbegysalátával




















A  halloumi sajtot papírtörlővel szárazra töröltem, szeletekre vágtam, az egyik oldalukon nagyon picit megszórtam fokhagymaporral.
Egy teflonserpenyőben pár csepp olajat hevítettem, és a sajtszeleteket mindkét oldalukon megsütöttem.
Közben a madárbegysalátát óvatosan összeforgattam negyedekre vágott koktélparadicsommal, picit megsóztam, tányérra szedtem, majd balzsamecetkrémmel meglocsoltam. A megsült sajtszeleteket melléraktam, tönkölyzsemlével tálaltam.


2017. március 4., szombat

Fahéjas muffín cini minis krémmel






















Hozzávalók:
10 dkg puha vaj
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliáscukor
2 egész tojás
18 dkg simaliszt
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál fahéj
15 dkg görög joghurt

+  5 dkg kristálycukor és1 teáskanál fahéj összekeverve a rétegezéshez

Krém:
8 dkg puha vaj
15 dkg porcukor
30 dkg mascarpone
1 csapott teáskanál fahéj
5 dkg cini minis apróra darálva

+ díszítésnek egész cini minis és még kevéske darált cini minis

A muffintésztához a puha vajat a cukorral és a vaníliáscukorral habosra kevertem. Hozzáadtam egyenként a tojásokat is, a joghurtot, majd legvégül a lisztet, amiben előtte elkevertem a fahéjat és a sütőport.
A muffinformát kibéleltem papírkapszlikkal. Mindegyikbe tettem 1 teáskanál masszát (kicsit szétkentem a kanállal, hogy kitöltse vékonyan az aljukat) majd mindegyikre rászórtam 1 csapott teáskanálnyit a fahéjas cukorból, újra 1-1 teáskanálnyi massza, megint 1-1 teáskanál fahéjas cukor, végül befedtem a masszával. 170 fokos előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütöttem.
A sütőből kivéve hagytam 5 percet a formában, utána rácsra raktam teljesen kihűlni.

A krémhez a puha vajat a cukorral habosra kevertem. Hozzáadtam kevesenként a mascarponet is és a fahéjat, legvégül a finomra darált (késes aprítóban) cini minist.
Amikor a muffinok teljesen kihűltek, nyomózsákkal rózsákat nyomtam a krémből a tetejükre. Megszórtam még szintén darált cini minissel és egész cini minislapocskákat szúrtam a tetejükre. Hűtőbe raktam pár órára, hogy az ízek jól összeérjenek.

















2017. március 3., péntek

Tökmagos kenő




















Hozzávalók:
20 dkg cottage sajt
5 dkg sajtkrém (én mascarponet használtam)
2 evőkanál tökmagolaj
3 dkg tökmag (nekem durvára vagdalt volt itthon)
1 duci gerezd fokhagyma
ízlés szerint só, őrölt bors, őrölt kömény.

Először a tökmagot száraz serpenyőben kicsit megpirítottam. Hagytam teljesen kihűlni.
Azután minden hozzávalót botmixerrel krémesre kevertem, ízlés szerint fűszereztem. Hűtőben hagytam összeérni az ízeket.




2017. március 2., csütörtök

Túrós morzsasüti



















Hozzávalók:
A morzsához:
25 dkg rétesliszt
1 csomag sütőpor
10 dkg porcukor
15 dkg vaj

A túrós krémhez:
50 dkg túró
10 dkg porcukor
18 dkg tejföl
1 csomag vaníliás pudingpor
1 csomag vaníliás cukor

+ ízlés szerint gyümölcs vagy kompót (nekem most 125 g áfonya volt)

A  morzsához először a száraz hozzávalókat összekevertem, majd a hideg vajjal morzsássá dolgoztam.
A túrós krémhez az összes hozzávalót mixerrel összekevertem.
Egy tortaforma (22 cm) aljába sütőpapírt tettem, az oldalára papírt nem tettem, csak kikentem vajjal.
Alulra szórtam a  morzsa kb. felét. Erre rákentem a túrós krém felét, rászórtam a gyümölcsöt, majd rásimítottam a krém másik felét, arra pedig rászórtam a morzsa másik felét. 170 fokos előmelegített sütőben kb. 55 perc alatt megsütöttem. A formában hagytam kihűlni.