2018. december 21., péntek

Pisztáciás aprósütemény




















Hozzávalók:
45 dkg simaliszt
30 dkg vaj
10 dkg darált pisztácia
14 dkg porcukor
2 tojás sárgája
esetleg 1 kanál tej vagy joghurt, ha nem állna össze

A hozzávalókat összegyúrjuk, fóliába csomagolva hideg helyen pihentejük minimum 1 órát.
Azután enyhén lisztezett felületen kinyútjuk (2-3 mm) és kiszaggatjuk tetszésszerinti formával. Sütőpapíros tepsire rakjuk, előmelegített sütőben 190 fokon világosra sütjük.


Krém:
1 csomag pisztáciás pudingpor (Dr. Oetker)
2,5 dl tej
10 dkg fehércsoki
20 dkg puha vaj
ízlés szerint pisztáciapaszta (készen kapható - inkább kevesenként adagoljuk, 1-2 teáskanál)
ízlés szerint porcukor

+ pisztáciás csokoládé bevonómassza (készen kapható)
+ vágott pisztácia a díszítéshez

A pudingport megfőzzük a tejben. Levesszük a tűzről, kissé hagyjuk kevergetve hűlni, de nem teljesen, és hozzáaadjuk a darabokra tördelt csokit, hogy elolvadjon benne. Folpack fóliát teszünk rá, úgy, hogy a fólia közvetlenül a puding felszínére simuljon (így nembőrösödik meg a teteje).Hagyjuk teljesen kihűlni.
A puha vajat habosra keverjük, majd kis adagokban hozzáadjuk a kihűlt pudingot. Ízlés szerint adunk hozzá pisztáciapasztát, és ha édesebbre szeretnénk, akkor lehet pici porcukrot is hozzákeverni.
A krémet nyomózsákba töltjük,és kis halmocskát nyomunk a keksz közepére, egy másik keksszel pedig kissé lenyomva a krémet összeragasztjuk a két darabot. Hagyjuk hideg helyen állni a megtöltött kekszeket, azután pisztáciás csokoládé bevonómasszába mártjuk a tetejüket  (amit én kevés kókuszzsírral olvasztottam fel). A tetejére vágott pisztáciát szórunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése