2020. január 2., csütörtök

Gombás-uborkás marhahúscsíkok
















Hozzávalók:
kb. 70 dkg marhahús
2 közepes hagyma
25 dkg csiperkegomba
3-4 db ecetesuborka
1,5 deci tejföl
1 púposabb teáskanál simaliszt
kb. 1 - 1,5 dl vörösbor
marhahús alaplé (kockából készítettem)- kb. 3,5 - 4 dl - szükség szerint
1 púposabb evőkanál paradicsomsűrítmény (tubusosat használtam)
só, bors

A megtisztított húst csíkokra vágtam. Egy teflonserpenyőben olajat hevítettem, rádobtam a húst, pirítottam amíg megbarnul. Átpakoltam egy lábasba. Sóztam, borsoztam, felöntöttem vörösborral és alaplével, addig pároltam, míg a hús megpuhult.
A teflonserpenyőbe, miután a húst kiszedtem belőle (nem kell elmosni) öntöttem még kevés olajat, beletettem a vékony, negyedkarikákra vágott hagymát, kicsit pároltam, majd hozzáadtam a felszeletelt gombát is, pár perc pirítás után sóztam, borsoztam, pici vizet öntöttem hozzá, hozzáadtam a kis kockákra vágott ecetesuborkát, paradicsomsűrítményt, puhára pároltam.
A tejfölben csomómentesre kevertem a lisztet, tettem hozzá egy-két evőkanálnyit a gombás-hagymás keverékből, hogy kicsit kiegyenlítődjön a hő, mert különben kicsapódik a tejföl, és így adtam azután a tejfölt a többi hagymás-gombás alaphoz. Pár percet főztem, ha kell, vízzel kicsit higítottam.
Amikor a hús már megpuhult, hozzákevertem a gombás alapot, összefőztem, ízlés szerint még utánafűszereztem. Párolt rizzsel tálaltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése