2010. május 7., péntek

Esküvői torta



















Mogyorós lapok csokis-mogyorós krémmel töltve.  A virágokat és az ékszerdobozt is én készítettem (a gyűrűket a párom "gyártotta" le).

Hozzávalók:
A tortalapokhoz:   2x
5 tojás
10 dkg porcukor
10 dkg finomliszt
3 dkg darált (előtte megpirított) mogyoró
1 mokkáskanál sütőpor
1 tk őrölt kávé.

Krém:
6 tojás
35 dkg kristálycukor
2 cs vaníliáscukor
2 ek kakaó
15-20 dkg csoki
15 dkg darált mogyoró (szintén előtte megpirítva)
50 dkg vaj vagy Rama margarín.

A lapokhoz a fehérjéket habbá verjük, lassan adagolva hozzáadjuk a cukrot, a sárgájákat, majd fakanállal beleforgatjuk a lisztet, amit előzőleg összekevertünk a sütőporral, mogyoróval, kávéval. Előmelegített sütőben megsütjük (nálam kb 180_190 fokon 35 perc). (A tortaforma aljára sütőpapírt teszek majd úgy kapcsolom be a formát.) Ugyanígy megsütöm a másik lapot is, majd ha kihűltek, 2-2 lapra vágom.

A krémhez az egész tojásokat a cukorral, vaníliáscukorral és a kakaóval gőz felett verjük (kb. 30 percig, a tojásoknak jól át kell melegedniük). Amikor levesszük, hozzáverjük az olvasztott csokit, majd kihűtjűk, közben gyakran megkeverjük. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt tojásos masszát és a darált mogyorót. Én 4 részre osztottam, 3 rész lett a lapok közti krémréteg, 1 rész pedig maradt a torta oldalára és tetejére.

11 megjegyzés: