2011. február 13., vasárnap
Képviselőfánk vaníliás pudinggal és karamelles tejszínhabbal töltve
A receptet itt találtam, csak én fele mennyiségből csináltam, viszont a tejszínhab kevés lett, így az legközelebb az eredeti mennyiségekkel készül majd.
Ahogy én készítettem (de ide már a dupla adag tejszínhab hozzávalóival írom):
Hozzávalók:
Az égetett tésztához:
2,5 dl víz
8 dkg margarín
16 dkg rétesliszt
4 tojás
csipetnyi só.
A vaníliás pudinghoz:
5 dl tej
60 g vaníliás pudingpor
1 csomag vaníliáscukor
ízlés szerint kristálycukor (kb. 4-5 evőkanál).
A karamelles tejszínhabhoz:
6 ek kristálycukor
5 dl tejszín
2 csomag habfixáló.
A karamellöntethez:
2-3 ek kristálycukor
3-4 ek víz
kb 20-22 dkg porcukor.
Először a tejszínhabhoz való kristálycukrot állandó keverés mellett karamellizáljuk, felöntjük a tejszínnel és addig melegítjük, míg a cukor teljesen elolvad. Jól lehűtjük. (Még jobb, ha ezt előző nap készítjük elő, és hűtőben hagyjuk állni, így jobban felverődik a tejszín.)
A pudingot megfőzzük és hagyjuk teljesen kihűlni.
Az égetett tésztához a vizet a margarínnal és egy csipetnyi sóval felforraljuk, hozzáadjuk a lisztet és keverve addig főzzük, amíg elválik az edény falától (kb 3-4 perc). Ekkor levesszük, kissé hűlni hagyjuk (nem kell soká, néha megkeverjük, majd kézi mixerrel egyenként belekeverjük az egész tojásopkat, (ügyelve, hogy minden tojássan tökéletesen el legyen keverve!). Nyomózsákba tesszük a masszát és sütőpapíros tepsibe tetszés szerinti méretű korongokat nyomunk. Megj.: inkább laposabbak legyenek, mert sütés közben "felfújódnak". Magas hőfokon (nálam 210-220 fok és kb 20-25 perc) megsütjük, közben a sütő ajtaját ne nyissuk ki!!!
A karamelles tejszínt a habfixálóval keményre verjük és nyomózsákba töltjük.
A jól lehűtött vaníliás pudingot kézi mixerrel szintén jó "habosra" keverjük.
A kihűlt fánkok tetejét levágjuk, először pudinggal, majd a tejszíhabbal megtöltjük, visszarakjuk a tetejüket.
Az öntethez a cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a vizet és addig főzzük, amíg a karamell feloldódik. Egy tálba porcukrot szitálunk (én nem tettem bele rögtön az összes porcukormennyiséget) és a karamelles vízzel simára keverjük (szükség szerint lehet adagolni hozzá a porcukrot, hogy kissé folyós masszát kapjunk), majd rácsurgatjuk a megtöltött fánkokra.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése