2017. október 8., vasárnap

Kulajda - cseh kapros, tejfölös gombaleves





















Hozzávalók:
6 db közepes krumpli
25 dkg barna champignon gomba (csiperke) - én apróbbakat választottam,  de készíthetjük bármilyen erdei gombával is
1 hagyma
2 leveskocka (csirkéset használtam én)

őrölt köménymag
3 babérlevél
2-3 púposabb evőkanál finomliszt (én most teljeskiőrlésű sima tönkölylisztet használtam)
2 - 2,5 dl tejföl (20%-osat használtam)
kapor (én fagyasztottat tettem)
ízlés szerint ecet (nem egész 1 evőkanállal tettem)
kevés olaj
3 keményre főtt tojás

A megtisztított gombát felszeleteltem.
A krumplit meghámoztam,kisebb kockákra vágtam.
A hagymát megpucoltam, apró kockákra vágtam.
A hagymát nagyon kevés olajon üvegesre pároltam, felöntöttem kb. 1,5 liter vízzel, rögtön beleraktam a krumplikockákat és felszeletelt gombát. Beletettem 2 leveskockát, 3 babérlevelet, kb. két csipetnyi őrölt köményt. Hagytam felforrni, kóstolás után még picit megsóztam, majd minimum lángon főztem tovább, amíg a krumpli megpuhult.
Addig a tejfölben elkevertem a lisztet. Amikor a krumpli és a gomba is megpuhult, a tejfölös habaráshoz tettem a forró léből és elkevertem (hogy kicsit kiegyenlítődjön a hő, különben összekapódik a tejföl a forró levesben), majd besűrűsítettem vele a levest. Kicsit még kis lángon hagytam főni, utánaízesítettem még ha kellett, és ha netán túl sűrű, pici vízzel még hígítom. Amikor a tűzről levettem, ízlés szerint ecettel és apróra vágott kaporral ízesítettem.
A végén 3 keményre főtt tojást kis kockákra vágva szintén a levesbe kevertem óvatosan. Tálalásnál  még pici kaporral megszórtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése