2018. február 9., péntek

Fahéjas fonott kalács
Hozzávalók:
---   A tésztához:
120 ml tej
4 dkg kristálycukor
13 g friss élesztő
32 dkg liszt (fele rétes-,  fele simaliszt)
5,5 dkg olvasztott vaj
1 egész tojás
1 csapott mokkáskanál só

---   A fahéjas szóráshoz:
120 ml cukor (fele barnacukor, fele kristálycukor)
1 teáskanál fahéj
4 dkg olvasztott vaj

+ 1-2 teáskanál rétesliszt

A langyos tejbe tettem a cukorból 1 evőkanálnyit, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
Azután hozzáadtam a maradék cukrot, tojást, lisztet, sót, az olvasztott vajat és géppel kidolgoztam a tésztát. (Én mindig kb.8-10 percenként újra bekapcsolom a dagasztógépet, 3x szoktam általában.) Azután kelesztőtálba átpakolom a tésztát, hagyom kelni, itt is még 2x kézzel kicsit átgyúrom.)
Közben a szóráshoz a cukrot összekeverem a fahéjjal. A vajat megolvasztom.
Mikor a tészta megkelt, 3 egyenlő részre osztottam, gombócokat formáztam (a tésztával nagyon jó dolgozni, lisztezni egyáltalán nem kellett, nem tapadt), pár percet letakarva pihentettem. Azután (szintén lisztezés nélkül) rudakat sodortam a gombócokból (kb. 36-38 cm).
A rudakat minden oldalukról bekentem az olvasztott vajjal, majd többször meghempergettem a fahéjas cukorban, enyhén belenyomkodva, majd a 3 rudat befontam. Egy sütőpapírra tettem. Letakarva hagytam kelni kb. 30 percet.
Közben a maradék fahéjas cukorhoz (+ a tábláról a forgatás után visszamaradt cukrot is visszatettem a tálkába) hozzáadtam 1-2 teáskanál réteslisztet és az olvasztott vaj maradékát, összekevertem.
Amíg kelt a kalács, előmelegítettem a sütőt 180 fokra. Gondoltam, most kipróbálom a kalács sütését úgy, mint ahogy a kenyeret szoktam sütni - fedeles tepsiben. Így a sütő előmelegítésével együtt a tepsit is betettem melegedni.
Amikor megkelt a kalács, a fahéjas-vajas-lisztes morzsát rámorzsoltam a tetejére. Amikor a sütő elérte a hőfokot, kivettem a tepsit, és a sütőpapírral átemeltem a kalácsot a tepsibe, rátettem a fedelét és betettem sülni. 15 perc után a tepsi fedelét levettem, és úgy sütöttem tovább.
(A receptet egy külföldi oldalon láttam, azt alakítottam át kicsit.)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése