2018. augusztus 1., szerda
Vaníliás fagyitorta -karamellel, mogyoróval, csokival
Előző nap megfőztem hozzá a cukrozott sűrített tejkonzervet - 397 g-os (a konzervet vízbe téve 3 órát főztem).
A kakaós piskótához: (ennél a receptnél levő muffin receptjét készítettem, de felezve a menyiségeket - vagyis 1 tojásból, 20 cm-es tortaformában + mivel féltem, hogy túl vastag lesz, lett még 4 db minikuglóf is a tésztából).
A vaníliás fagyihoz:
250 ml tej
500 ml tejszín
8 tojás sárgája (ha nagyok, elég 7 db)
180 g porcukor (legközelebb kicsit kevesebbet teszek - kb. 160 g-ot)
1,5 teáskanál vaníliapaszta (vagy vaníliaaroma)
+ ízlés szerint pörkölt földimogyoró (sótlan)
+ ízlés szerint étcsoki
+ kevés kakaós vajaskeksz
A tejet és a tejszínt egy lábasban hagyjuk felforrni.
Közben porcukrot a tojássárgákkal és a vaníliapasztával habosra keverjük. A forró tejes-tejszínes keveréket egy merőkanállal lassan adagolva a cukros tojássárgához keverjük (kézi habverővel), majd az egészet egy tiszta lábasba átszűrjük, visszatesszük a tűzre és keverve főzzük, míg besűrűsödik. Kevergetve hagyjuk hűlni, majd egy műanyag dobozba öntjük, lefedjük, és betesszük a mélyhűtőbe amíg kissé megfagy(én félóránként átkevertem).
Közben a mogyorót, a kakós vajaskekszet és a csokit durvára vagdaltam.
Összeállítás:
Az állítható tortakarikát egy tálcára tettem, kibéleltem folpack fóliával, belehelyeztem a piskótát.
A vaníliás fagyi 1/3-át rákentem, megszórtam mogyoróval, csokival, kakaós keksszel, rácsorgattam a karamellből, majd újra a fagyi 1/3-a, rá mogyoró, csoki, keksz, karamell, végűl rá a maradék fagyi, mogyoró, csoki, keksz. Betettem a mélyhűtőbe (én este csináltam, másnapra szépen megfagyott).
Másnap kivettem a formából, felvert tejszínhabbal díszítettem. Újra betettem a mélyhűtőbe. Tálalás előtt kicsivel előbb kivettem, hogy szeletelhető legyen.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése