2020. január 28., kedd

Számtorta















Hozzávalók:

--- Tésztalapok:
60 dkg simaliszt
15 dkg darált mandula (nem blansírozott)
15 dkg porcukor
40 dkg vaj (20 dkg vajat és 20 dkg margarínt használtam)
csipetnyi só
2 tojás
1 teáskáskanál vaníliaaroma

--- Krém:
25 dkg krémes túró
50 dkg mascarpone
6 dl tejszín (33%-os)
1 csomag habfixáló
7 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint több - kevesebb)
1 csomag vaníliáscukor
kevés citromhéj

--- Díszítéshez:
gyümölcs  (eper, áfonya), habcsók, makaronok, töltött ostyarudacskák, stb.

A  tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd 4 részre osztjuk, minden részt külön folpack fóliába csomagolva 1 órát hűtőben pihentetjük.
Azután a tésztát két sütőpapír között kinyújtjuk akkorára, hogy az adott számot ki tudjuk belőle vágni egy előre papírból kivágott sablon szerint. (Én először a 7-es számot vágtam ki, és az abból visszamaradt levágott részt az egyik 6-os számhoz való tésztához gyúrtam, a másik 7-esből levágottakat a másik 6-oshoz gyúrtam hozzá, mivel azok több tésztát kívántak.) Azon a sütőpapíron hagyva (csak a levágott részeket eltávolítva) áthúzzuk egy tepsi hátuljára a kivágott számokat és előmelegített sütőben (200 fokon) aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni.

A krémhez a túrót, mascarponét a por- és vaníliáscukrot összekevertem. A tejszínt habbá vertem a habfixálóval, majd a mascarpónés masszába forgattam.

Összeállítás:
Az egyik számot a tálcára nyomott kis krémmel odaragasztjuk a tálcára, hogy a töltésnál ne emeljük fel a tésztaszámot. Egy sima csővel ellátott habzsákból kinyomjuk a krémet a tésztalapra (én itt még nyomkodtam kisebb áfonyaszemeket a krémkupackák közé. Rátesszük a másik tésztaszámot, majd erre szintén krémet nyomunk. Tetejét tetszés szerint dekoráljuk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése