2024. október 28., hétfő

Fehércsokis-mascarpones mangótorta eperzselével

 












A recept innen. Nekem 26 cm-es formában készült, így a piskótalapnál kicsit változtattam rajta, és az eperzseléből picit többet készítettem.

Ahogy nálam készült:

- Piskótalap:

4 tojás

4 evőkanál hideg víz

16 dkg kristálycukor

16 dkg finomliszt

8 g sütőpor

A tojásfehérjékböl csipet sóval 2 dkg cukorral habot verni. A sárgákat a maradék cukorral habosra keverni, hozzáadni a vizet és a sütőporral elkevert lisztet. Végül beleforgatjuk a habot. A tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, és belesimítjuk a tésztát. 175 fokos előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd két lapra vágjuk. Egy kisebb üveg (kb.3 dl) eperlekvárral megkenjük, visszatesszük rá a másik lapot. Egy tortakarikát teszünk köré.

- Mangókrém:

20 dkg mangópüré (jó érett mangó botmixerrel pürésítve)

25 dkg mascarpone

6 dkg fehércsoki

1 dkg vaníliáscukor

1 dl tejszín

3 db lapzselatin

2 dl tejszín

Az 1 dl tejszínt felmelegíteni és felovasztani benne a csokit és a vaníliáscukrot. Levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a hideg vízben beáztatott,kinyomkodott zselatint. A mascarponét kikeverjük a mangópürével, hozzákeverjük a kissé lehűlt fehércsokis tejszínt, majd beleforgatjuk a 2 dl felvert tejszínt. Rákenjük az előkészített piskótalapra, betesszük a hűtőbe megdermedni.

- Eperzselé:

30 dkg fagyasztott eper

10 dkg kristálycukor

1/2 citrom leve

24 g vaníliáscukor

4 + 3/4 lap zselatin

Az epret a kétféle cukorral és citromlével megfőzni, botmixerrel pürésíteni. Elkeverjük benne a vízbe áztatott és kinyomkodott zselatint. Ha kissé lehűlt, óvatosan ráöntjük a mangós rétegre. Visszatesszük a hűtőbe dermedni.

- Fehércsokis mascarpones krém:

10 dkg fehércsoki

1 dl tejszín

1 dkg vaníliáscukor

2 dkg porcukor (+ még esetleg ízlés szerint)

3 db zselatinlap

25 dkg mascarpone

1/2   db reszelt tonkabab (ízlés szerint

2 dl tejszín habbá verve

A csokit az 1 dl tejszínben a kétféle cukorral felolvasztani., belekeverni a vízben beáztatott, kinyomkodott zselatint. Ha kissé kihűlt,belekeverni a mascarponet, reszelt tonkababot és a felvert tejszínt. (Én még tettem porcukrot hozzá a 2 dkg -on kívül). Ezt a krémet rákenjük az eperzselére. Újra visszatenni a hűtőbe megdermedni.

Ha már jólmegdermedt (nekem egy éjszakát pihent a hűtőben), óvatosan körbevágjuk a tortakarika mellett, levesszük róla. A piskótatészta oldalát vékonyan megkenjük baracklekvárral, majd pirított, durvára darált dióval beszórjuk. 

A torta tetejét 2 dl tejszínből 1 csomag habfixálóval és pici porcukorral felvert tejszínhabbal díszítjük, reszelt fehércsokival megszórjuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése