Hozzávalók: (8 db-hoz)
A krumplistésztához:
50 dkg héjában főtt krumpli (már hámozás után mérve!, elöző nap fözzük meg)
15 dkg simaliszt
só
1 teáskanál olaj
A topörtyűs töltelékhez:
20 dkg töpörtyű - késsel kissé összevágni
1 kisebb hagyma apróra vágva
pici olaj
só,bors
+ tálaláshoz olvsztott vaj és vágott metélöhagyma vagy petrezselyemzöld
párolt savanyúkáposzta
Először a tölteléket készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni.
Az apróra vágott hagymát nagyon kevéske olajon elkezdjük párolni, hozzáadjuk az összevagdalt töpörtyűt, megpirítjuk kicsit, sózzuk , borsozzuk ízlés szerint. Utána hagyjuk kihűlni, még jobb, ha utána még kis időre hűtőbe tesszük, jobb lesz formázni belőle a golyócskákat. Amikor már jól lehűlt, 8 részre osztjuk, golyókat formázunk belőle. MEGJ.: Ajánlatos gumikesztyűben dolgozni,sokkal könnyebben lehet formázni úgy a golyókat. Az előkészített golyókat hűtőbe tesszük, amíg a krumplistésztát elkészítjük.
A krumplistészta: az előző nap héjában megfőtt krumplit meghámozzuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, sót, pici olajat, osszedolgozzuk. Ha már összeállt, ne gyúrjuk soká,mert lágyulni fog.
8 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket tenyerünk között gombóccá formázzuk. Lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, ráhelyezzük a töpörtyűs golyót, becsomagoljuk a tésztába,
Sós enyhén lobogó vízben kifőzzük őket (kb. 12-15 perc), olvasztott vajjal meglocsoljuk, megszórjuk metélőhagymával vagy petrezselyemzölddel, és párolt savanyúkáposztával tálaljuk.
Én most 3x-os adagból készítettem, 24 db gombóc lett, amiket egy tálcára (ami majd befér a fagyasztóba) terített sütőpapírra raktam, folpack fóliával letakartam, és betettem a fagyasztóba. Mikor megfagytak, bepakoltam őket egy zacskóba. Így mindig csak annyit főzök ki, ami éppen kell, ilyenkor kiolvasztás nélkül, fagyosan teszem az enyhén lobogó sós vízbe, kb. 20 percig főzöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése