2011. február 26., szombat

Húsos pirog

















Ez volt a mai ebéd, a férjem készítette.

Hozzávalók:
A tésztához:
kb. 1 kg krumpli héjában megfőzve
rétesliszt, amennyit a krumpli felvesz (kb.70 dkg)
kb. 1/2 dl olaj
só.

A töltelékhez:
1/2 kg darált hús
1 hagyma
olaj
1 gerezd fokhagyma
pirosparika, só, bors.

Ízlés szerint:
pirított hagyma vagy juhtúró-tejföl-sült szalonnakockák a tálaláshoz.

A krumplit héjában megfőzzük és hagyjuk teljesen kihűlni (ha meleg, nem lehet lereszelni).
Addig a töltelékhez az olajon megpároljuk a hagymát, meghintjük pirosparikával, rátesszük a darált húst, kicsit megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és lefedve készre pároljuk (ha kell egy kevés vizet önthetünk alá, nálunk inkább csak saját levében főtt).

A kihűlt krumplit megtisztítjuk és finomra reszeljük. Olajjal, sóval és annyi lisszttel, amennyit a krumpli felvesz, tésztává gyúrjuk. Vékonyra nyújtjuk, köröket szaggatunk belőle, közepükre teszünk a húsos töltelékből, majd széleiket összenyomjuk (nálunk pirog-szaggatóval készült). (Ebből a mennyiségből elég sok lett, legközelebb talán megpróbálunk belőle még nyers állapotban lefagyasztani.)









Forrásban lévő sós vízben kifőzzük (amikor feljönnek a víz tetejére, onnan számítva kb. 5 perc). Leszűrjük, kevés olajjal meglocsoljuk (vagy a kisült szalonna zsírjával). A fele pirított hagymával készült, másik felére pedig juhtúró került, tejföllel és sült szalonnakockákkal. Nagyon laktató, nem éppen fogyókúrás étel.

2 megjegyzés: