2012. február 27., hétfő

Csíkos kalács
















A receptet Illéskrisz oldalán találtam. Nagyon finom kalács. Csak annyit változtattam rajta, hogy kicsivel több cukrot tettem bele.

Hozzávalók (2 kalácsformához):
50 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
3 dl langyos tej
1/2 kocka friss élesztő
13 dkg porcukor (ennyit tettem én, az eredeti recept 3 evőkanálnyit ír)
1 mokkáskanál só
2 evőkanál vaj (5 dkg-ot olvasztottam fel)
1 tojás
3 evőkanál kakaópor

+ 1 tojás sárgája a kenéshez.

Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval (a kakaópor kivételével) alaposan kidagasztjuk a tésztát. Kétfelé vesszük, az egyik részbe belekeverjük a kevés vízzel elkevert kakaóport. Mindkét tésztát duplájára kelesztjük. Ha megkelt, a fehér és kakaós tésztát is kettéosztjuk.
Az egyik fehér tésztagombócot kinyújtjuk, ráhelyezzük az egyik kinyújtott kakaós tésztát és feltekerjük. Enyhén kiolajozott kalácsformába tesszük. Ugyanígy elkészítjük a másik kalácsot is. Letakarva újra hagyjuk kelni (még legalább fél órát), utána felvert tojássárgával lekenjük és előmelegített sütőben 165 fokon kb 30-40 perc alatt megsütjük.

7 megjegyzés:

  1. Gyönyörű a kalácsod, látszik a képen,hogy mennyire laza a tésztája,biztos finom is:))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszetős, annyi kérdésem lenne, mivel kezdőnek mondom magam :), mit értesz kalács forma alatt? Köszönöm

    VálaszTörlés
  3. Szederfagyi, feltettem a bejegyzés végére képet a formákról. (Lehet, hogy nem éppen kalácsforma a neve??? Most néztem Illéskrisznél, ő püspökkenyér formának nevezte. )

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, igen nálam is püspökkenyér formának hívják. Szakítanom kell időt a megsütésére, mert nagyon tetszik és gondolom finom is. :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a receptet !! Isten finom , tökéletes kalácsot sütöttem !! Hála érte !! :)

    VálaszTörlés
  6. Köszi a visszajelzést, örülök, hogy ízlett.

    VálaszTörlés