A recept eredetijét itt találtam. Kicsit változtattam én rajta: 2 lapot sütöttem (az eredetinél csak 1 lap volt, azután sütés után volt félbevágva), pici sütőport is tettem bele és a krémet magam variáltam hozzá. A családnak nagyon ízlett.
Hozzávalók:(2 x sütöttem ilyen lapot)
- 1 lap hozzávalói:
125 g vaj
100 g kristálycukor
2 tojás sárgája
1 mokkáskanál vaníliapaszta
1 dl tej
100 g rétesliszt
1 csapott mokkáskanál sütőpor
- A habos réteg a tésztalapra:
2 tojás fehérje
150 g kristálycukor
- A tetejére:
50 g szeletelt mandula (mandulalapocskák)
A sütőt bekapcsoltam 175 fokra.
A puha vajat a cukorral és a vaníliapasztával habosra kevertem, hozzáadtam egyenként a tojások sárgáját. Hozzákevertem a tejet és a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam (egészen a tepsi széléig kentem szét, nem kell megijedni, nagyon vékony lap lesz belőle 😉). A még nyers tésztára rásimítottam a fehérjéből a kristálycukorral felvert habot (a habot ne kenjük egész a tepsi széléig, mert sütésnél még szétterül), megszórtam a mandulalapocskákkal, és betettem sülni az előmelegített sütőbe (kb. 25 percig sült nekem, de figyelni kell, minden sütő másképp süt). Mikor megsült, rögtön áthúztam a sütőpapít segítségével egy nyújtótáblára. Hagytam kihűlni. Ugyanígy megsütöttem a másik lapot is.
Hozzávalók a töltelékhez:
500 g mascarpone
500 ml tejszín (33%-os)
ízlés szerint porcukor
tetszés szerinti apró bogyós gyümölcs (nálam 1 doboz mandarinkompót és 250 g áfonya)
A tejszínt habbá vertem. A mascarponet kikevertem a porcukorral,hozzákevertem a tejszínhabot.
A krémet az egyik tésztalapra kentem, rászórtam a jól lecsepegtetett gyümölcsöket. tenyeremmel kicsit belenyomogattam a krémbe hogy a tetején a tésztalap majd jobban ráüljön. Figyelem: a tetejére kerülő tésztalapot először kockákra vágtam és úgy raktam a krém tetejére, így könnyebb lesz a szeletelés, nem fog kinyomódni a töltelék. Hűtőbe raktam éjszakára, majd másnap szeleteltem fel teljesen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése