2020. szeptember 25., péntek

Kardamomos-tonkababos panna cotta

 













Hozzávalók:

3 dl tejszín  (33%-os)

2 dl zsíros tej (3,5%-os)

4 lap zselatin

1 db tonkabab finomra lereszelve

fél  mokkskanál őrölt kardamom

6 dkg kristálycukor

csipetnyi só


A zselatinlapokat hideg vízbe beáztatjuk.

A tejszínt és  tejet a cukrral és a fűszerekkel felfőzzük, leszűrjuk, majd beletesszük a kicsavart zselatint, ha elolvadt, tálkákba öntjük. Ha kihűlt, betesszük a hűtőbe másnapig.


Hozzávalók a sós karamellhez:

3 dkg vaj

5 dkg porcukor

10 dkg kristálycukor

1 mokkáskanál őrölt fahéj

1 mokkáskanál őrölt gyömbér

csipetnyi frissen reszelt szerecsendió

2,5 dl tejszín (33%-os)

1 mokkáskanál (durva szemű tengeri) só


A vajat a kétféle cukorral fűszerekkel mérsékelt tűzön hagyjuk felolvadni- karamellizálódni. Azután felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a sót, és kevergetve tovább melegítjük, amíg a karamell teljesen elolvad. Hagyjuk kihűlni.

A panna cottát kiboríthatjuk a formákból és úgy tálalhatjuk a karamelszósszal megcsorgatva, pirított szeletelt mandulával megszórva, vagy pedig hagyjuk a formákban és úgy.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése