2022. július 25., hétfő

Tárkonyos gombaleves


















Hozzávalók:
kb. 15 dkg csiperkegomba
3-4 db krumpli (közepes)
1 db salottahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb sárgarépa
fél csirkeízű leveskocka
só, frissen őrölt bors
morzsolt tárkony
2 mokkáskanál pirospaprika
olaj
1 - 1,5 evőkanál finomliszt
1,5 dl tejszín
ecet


A salottahagymát apró kockákra, a gombát szeletekre, a sárgarépát karikákra vágtam.
A fokhagymát apróra vagdaltam.
A krumplit meghámoztam,kisebb kockákra vágtam.
A salottahagymát olajon üvegesre pároltam, azután hozzáadtam a sárgarépát, gombát, fokhagymát, krumplit, 1-2 percet pirítottam, majd megszórtam őrölt pirospaprikával, morzsolt tárkonnyal,  elkevertem, felöntöttem 1,2 l hideg vízzel, beletettem a fél leveskockát, sóztam, borsoztam. Amikor felforrt, belecsipkedtem a csipetkét. Hagytam főni amíg a krumpli és a csipetke is megfőtt. Ekkor a tejszínben elkevert liszttel besűrűsítettem, kevergetve hagytam lassan felforrni. Utánaízesítettem még, ha kellett, . Tálalás előtt pici ecettel ízesítettem még.

Csipetketészta:
1 kicsi tojás (én egy nagyobbnak a felét használtam hozzá)
szükség szerint liszt
- ezeket összegyúrni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése