2022. szeptember 23., péntek

Choux au craquelin - francia ropogós fánk

 









Hozzávalók: (nekem most 37 db fánkocska lett,de legközelebb kicsit kisebbekre fogom csinálni)

--- A ropogós tésztához:

40 g vaj

50 g nádcukor

50 g simaliszt


--- A krémhez:

2 dl tej

20 g vaníliás pudingpor

3 púpos evőkanál porcukor

1 csomag vaníliáscukor

100 g vaj

500 ml tejszín (33%-os)

2 csomag habfixáló


--- Az égetett tésztához:

60 g víz

65 g tej

egy csipet só

50 g vaj

85 g simaliszt

3 egész tojás


A ropogós tészta hozzávaóit gyors mozdulatokkal összegyúrtam és fóliába csomagolva hűtőbe tettem.

A krémhez a tejből 2-3 evőkanálnyit egy kis tálkába tettem és elkevertem benne a pudingport. A többi tejet egy lábasba öntöttem, hozzáadtam a vajat,  a kétféle cukrot és melegíteni kezdtem. Mikor a vaj elolvadt benne, hozzáadtam a pudingporral elkevert tejet és sűrűre főztem. Levettem a tűzről, folpack fóliát simítottam a tetejére és hagytam teljesen kihűlni.

A sütőt bekapcsoltam 200 fokra.

Előkészítettem két tepsit, amit sütőpapírral béleltem ki.

Az égetett tésztához a vizet, tejet, vajat, csipet sót egy vastag aljú lábasba tettem és hagytam felforrni, néha megkeverve. Ekkor hozzáadtam a lisztet és 2-3 perc alatt állandó keverés mellett főztem,míg összeállt egy "gombócba" a tészta.

Levettem a tűzről, egy keverőtálba pakoltam és kézi mixerrel átkevertem, hogy egy kissé lehűljön. Ezután egyenként hozzákevertem a tojásokat  (minden egyes tojással alaposan keverjük ki, csak azután adjuk hozzá a másik tojást.) Sima csővel ellátott nyomózsákba tettem a masszát és kis halmokat nyomtam a sütőpapíros tepsire (közöttük hagytam helyet).

A hűtőben pihent linzertésztát két sütőpapír köztt kinyújtottam kb 2 mm-esre. Kis korongokat  szaggattam belőle, amiket a halmocskákra helyeztem. Betettem az előmelegített sütőbe és kb 20-22 perc alatt megsütöttem. (Fontos, hogy a sütőt ne nyissuk ki közben.) Hagytam teljesen kihűlni.

A kihűlt pudingot kézi mixerrel átkevertem. 

A tejszínből a habfixálóval habot vertem. Óvatosan a pudinghoz kevertem. Csillagcsöves csővel ellátott nyomózsákba pakoltam.

A kihűlt fánkocskák "kalapjait" levágtam egy recés késsel, majd mindegyiket megtöltöttem a krémmel. A krém tetejére visszaraktam a levágott kalapocskákat.

A kész fánkokat hűtőbe tettem.

Tálaláskor porcukorral megszórtam. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése