2024. október 14., hétfő

Töpörtyűs gombóc párolt savanyúkáposztával



Hozzávalók: (8 db-hoz)


A krumplistésztához:

50 dkg héjában főtt krumpli (már hámozás után mérve!, elöző nap fözzük meg)

15 dkg simaliszt

1 teáskanál olaj


A topörtyűs töltelékhez:

20 dkg töpörtyű - késsel kissé összevágni

1 kisebb hagyma apróra vágva

pici olaj

só,bors


+ tálaláshoz olvsztott vaj és vágott metélöhagyma vagy petrezselyemzöld

párolt savanyúkáposzta


Először a tölteléket készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni. 

Az apróra vágott hagymát nagyon kevéske olajon elkezdjük párolni, hozzáadjuk az  összevagdalt töpörtyűt, megpirítjuk kicsit, sózzuk , borsozzuk ízlés szerint. Utána hagyjuk kihűlni, még jobb, ha utána még kis időre hűtőbe tesszük, jobb lesz formázni belőle a golyócskákat. Amikor már jól lehűlt, 8 részre osztjuk, golyókat formázunk belőle. MEGJ.: Ajánlatos gumikesztyűben dolgozni,sokkal könnyebben lehet formázni úgy a golyókat.  Az előkészített golyókat hűtőbe tesszük, amíg a krumplistésztát elkészítjük. 

A krumplistészta: az előző nap héjában megfőtt krumplit meghámozzuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, sót, pici olajat, osszedolgozzuk. Ha már összeállt, ne gyúrjuk soká,mert lágyulni fog.

 8 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket tenyerünk között gombóccá formázzuk. Lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, ráhelyezzük a töpörtyűs golyót, becsomagoljuk a tésztába,  

Sós enyhén lobogó vízben kifőzzük őket (kb. 12-15 perc), olvasztott vajjal meglocsoljuk, megszórjuk metélőhagymával vagy petrezselyemzölddel, és párolt savanyúkáposztával tálaljuk.

Én most 3x-os adagból készítettem, 24 db gombóc lett, amiket egy tálcára (ami majd befér a fagyasztóba) terített sütőpapírra raktam, folpack fóliával letakartam, és betettem a fagyasztóba. Mikor megfagytak, bepakoltam őket egy zacskóba. Így mindig csak annyit főzök ki, ami éppen kell, ilyenkor kiolvasztás nélkül, fagyosan teszem az enyhén lobogó sós vízbe, kb. 20 percig főzöm.

Most a kész gombócokról nem készült fotó, csak a készítésnél, mivel mentek a fagyasztóba. De majd fogom pótolni, ha újra elkészítem.