2010. szeptember 18., szombat

Narancsos töklekvár
Hozzávalók:
1 kg tök (hokkaido) - tisztán mérve
3 nagyobb narancs
1 citrom kifacsart leve
50 dkg zselésítőcukor (nálam Dr. Oetker-es volt)
egy kis darab megtisztított, lereszelt gyömbér (nekem most nem volt).

Először a jól megmosott narancsokat meghámoztam, a gerezdekről a hártyát is lebontottam (másképp keserű lesz a lekvár), majd a húsát felkockáztam.
A narancsok héját (én csak kb felét, vagyis kb 1,5 narancsnak a héját tettem bele) éles késsel megtisztítottam teljesen a fehér részektől, felvágtam és fél dl vízben 1,5 evőkanál kristálycukorral megfőztem.
A tököt kockákra vágtam, 2 dl vízzel és a citromlével feltettem főzni (...ha van, a gyömbért is beletesszük). 15 perc elteltével hozzáadtam a 3 narancs felkockázott húsát  és tovább főztem, amíg a tök megpuhul.
Szétmixeltem a megfőtt narancshéjakkal (szirupostól) együtt. Nagyobb edénybe tettem, hozzáadtam a zselísítőcukrot, majd forrástól számítva kb 10 percig főztem. Forrón üvegekbe töltöttem, lezártam, és 5 percre tetejükre állítottam az üvegeket, majd visszafordítottam. Nekem ebből a mennyiségből  6 db (kb! 2 dl-es) üveggel lett.

Megj.: Ma főztem megint, de már 1,5 adagot, és most tettem bele őrölt gyömbért is (friss hiányában) - 1,5 adaghoz kb 1 mokkáskanálnyit. És mivel most kisebbek voltak a citromok, kettőnek a levét tettem bele. Narancsok is kisebb méretűek voltak, így abból 6 db-ot tettem a 1,5 adaghoz, a héját most is csak 1-2 narancsnak főztem meg.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése