2014. január 25., szombat

Borosüveg ládában - torta

Vajas krém a fondan alá:
25 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 csomag vaníliáscukor
3-4 evőkanál tojáslikőr
--- ezeket habosra keverni, a tojáslikőrt kevesenként keverni hozzá.

Az "üveghez" kalácsformában sütöttem a tésztalapot a következöképp:
2 egész tojást jó habosra kevertem, hozzáadtam 10 dkg porcukrot, 0,5 dl olajat és 0,6 dl langyos vizet, 2 dkg olvasztott étcsokit,végül 13 dkg réteslisztet 0,5 dkg sütőporral elkeverve. Sütőpapírral kibélelt kalácsformában sütöttem.

Az "üveg" krémjéhez előző este 2,5 dl tejszínt 10 dkg Milka fehércsokival összemelegítettem, miután kihűlt, hűtőbe raktam másnapig. Azután kézi mixerrel habosra kevertem.

A kihűlt tésztát 1,5 cm-es lapokra vágtam, megtöltöttem a krémmel és hűtőbe raktam, amíg a ládához sütöttem a tésztalapokat. Utána egy sablon segítségével megformáztam az üveget. A megformázott "üveget" bekentem a vajas krémmel, (ezt elfelejtettem lefényképezni), jól lehűtöttem, majd egy celofánnal beburkolt üveg alakú kartonlapra tettem, mert ezzel raktam a "láda" tetejére, vagyis az üveg külön szeletelhető. Kinyújtottam a fondant és beburkoltam a tortát, + elkészítettem és ráraktam a címkét.


A láda készítése:
---21x33 cm-es tepsiben sütöttem 3x a következő recept szerint a lapokat:
3 egész tojás
13 dkg porcukor
1 dkg vaníliacukor
1,5 evőkanál rum
2 evőkanál olaj
12 dkg rétesliszt
1 dkg kakaó
0,5 dkg sütőpor.

Az egész tojásokat a kétféle cukorral habosra kevertem, hozzáadtam a rumot, olajat, végül a kakaóval és a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 175 fokon kb. 20-22 percig sütöttem. Amikor kihűltek a lapok, a tetejükről kés segítségével leszedtem a "tésztabőrt" ---> amiből azután ezeket a golyócskákat készítettem.

A ládához a krém:
50 dkg túró (Lidl- vödrös,)
8 dkg porcukor
1 csomag vaníliacukor
5 dl tejszín
2 csomag Dr. Oetker habfixáló
1 evőkanál porcukor.

+ 3 konzerv eperkompót- leszűrve, az epreket megfeleztem.

A túrót kikevertem a kétféle cukorral.
A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval felvertem, és a kikevert túróhoz forgattam.

A tésztalapokat töltéskor egy kicsit bespricceltem az eperkompót leszűrt levével  ezzel a sprayes üvegecskével:


A bespriccelt tésztalapot megkentem krémmel, ráraktam az eperkompót felét, kissé belenyomkodtam a krémbe, erre kentem még krémet, jött a következo tésztalap, ezt is bespricceltem, krém-eper-krém, tésztalap, bespriccelni, erre sütőpapírt fektettem, raraktam a tepsit, amibe 2 l tejet raktam súlynak és kicsit lenyomattam a tortát. Végül ezt is bekentem a vajas krémmel (a túrós-tejszínhabos krém nem mehet a fondan alá, ezért kell a vajas krém).
Kinyújtott fondanból méretre vágtam az oldalakat, belerajzoltam a fa mintázatot, és felraktam a torta oldalaira. A sarkakba 1,5x1,5 cm-es négyzeteket raktam. Az oldalakat egy ecset segítségével kakaóporral kicsit színeztem.
Az "üveget" a kartonlappal rátettem a bevajazott "ládára", bejelöltem a körvonalait. Levettem az üveget és 5 db méretre vágott szívószálat szúrtam a tortába a képen látható módon (inkább pár mm-rel rövidebbre vágni a szívószálat, küllönben billegni fog az üveg).
Ráraktam a kartonlappal az üveget.Végül nagyon vékonyra nyújtott fondanból szalagokat vágtam, ez került az üveg köré + egy kis szőlőfürt levélkével.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése