2018. szeptember 29., szombat

Laskonka




















Hozzávalók:
3 tojás fehérje
11 dkg kristálycukor
cukorszirup: 11 dkg kristálycukorból és 60 ml vízből
6 dkg porcukor
13 dkg darált, pörkölt törökmogyoró (előtte megpirítottam sütőben, a héját "ledörzsöltem")

Krém:
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
0,5 dl erős feketekávé (1 teáskanál őrölt kávét leforráztam a vízzel, hagytam kihűlni)
0,4 dl tej
1,5 dkg simaliszt

A sütőt bekapcsoltam 130 fokra. A tepsit kibéleltem sütőpapírral.

A cukorsziruphoz a kristálycukrot felöntöttem a vízzel, keverés nélkül hagytam főni, míg eléri a 110 fokot (akinek nincs hőmérő: kb. 10 percig tart, amíg eléri a szirup ezt a fokot). Közben a tojások fehérjét robotgépben elkezdtem közepes fokozaton verni, a másik 11 dkg kristálycukrot lassan adagolva hozzávertem. Amikorra szirup elérte a kellő hőfokot, még forrón a habhoz csorgattam,közben tovább verve, még kb. 10-15 percet, amíg a massza kissé le nem hűl.
Azután egy gumispatulával óvatosan beleforgattam a porcukorral elkevert darált pörkölt törökmogyorót.
A laskonka-formát a sütőpapírra helyeztem (a sütőpapírt a sarkakon egy kevés habbal "odaragasztottam" a tepsihez, hogy ne mozduljon majd el). Egy teáskanállal adagoltam a masszát a formába, a kanál hátuljával kissé elsimítottam, majd egy műanyag spatulával elhúztam a felesleges masszát a formáról (amit visszatettem a tálba a többihez). Nagyon óvatosan leemeltem a formát, lemostam, szárazra töröltem, majd újra folytattam a műveletet (ha nagyobb a tepsi, akkor kétszer is elfér rajta a forma, az én tepsijeim kisebbek, így csak egyszer fér el rajta).
Az így előkészített tepsit betettem az előmelegített sütőbe (egyszerre csak 1 tepsit) és 15 percig sütöttem, azután a hőfokot visszavettem 90 fokra, a sütő ajtaját egy fakanállal résnyire kitámasztottam,majd tovább sütöttem-szárítottam még kb. 25-30 percig (megpróbálok megemelni  egy laskonkát és amikor már fel tudom emelni a papírról, akkor általában már kellően meg is száradtak). Atepsit kiveszem, újra visszakapcsolom 130 fokraa sütőt a következő tepsi előtt.
A sütőből kivéve én rögtön óvatosan mindegyiket megemeltem és a tepsin hagytam teljesen kihűlni. (Én egyik nap megsütöttem a laskonkákat, egy zárható dobozba raktam, majd másnap készítettem el a krémet és töltöttem meg őket.)

Krém:
A kávét leforráztam, hagytam kihűlni. A vajat kivettem a hűtőből és szobahőmérsékleten hagytam puhulni.
A porcukorból 3-4 evőkanálnyit egy vastag aljú lábaskában karamellizáltam, felöntöttem a kávéval (én a zaccot is benne hagytam) és hagytam feloldódni a karamellt. Közben a tejben elkevertem a lisztet, gyors kevergetés mellett beleöntöttem a karamelles kávéba és sűrűre főztem. Egy kis üvegtálkába kiszedtem, folpack fólát helyeztem rá, úgy, hogy a krém közvetlen tetejére simítottam a fólát, így nem jut levegő hozzá és nem bőrösödik meg a teteje. Hagytam teljesen kihűlni. Ez a főzött massza nem sok, de ennél a krémnél fontos, hogy inkább jó vajas legyen, mert különben nagyon magába szívja a habcsók a krémet.
Azután a puha vajat a maradék porcukorral habosra kevertem, végül a kihűlt kávés masszát is belekevertem.
Egy kisebb csillagcsővel elátott nyomózsákba raktam a krémet, és két-két laskonkát ezzel a krémmel ragasztok össze. Hűtőbe teszem, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeérjenek.
Megj.: laskonka-forma híján nyomózsákkal is lehet a habcsókos masszát a tepsire nyomni. Nálunk háztartási boltokban és online shopokban is kaphatók laskonka formák, többféle méretben is.















3 megjegyzés:

  1. Ne haragudj! Nem teljesen világos, hogy is teszed a habot a formába? Hova teszed a sütőpapírt? Mert az nem simul bele a formába? Szóval nem értem, de megcsinálnám, nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sütőpapírt helyezem a tepsibe, a papírra csak ráhelyezem a műanyag formát, amin azután elhuzom a habot, és a formát leemelem a tepsiről, nagyon lassan. Vagyis a forma már sütéskor nincs a tepsiben (hisz műanyag a forma,nem hőálló). De forma híján lehet nyomózsákkal is kis ovális formákat nyomni,mint pl.itt is látható:
      https://tortyodmamy.sme.sk/laskonky-3 vagy itt is:
      https://dobruchut.azet.sk/recept/64534/laskonky-s-karamelovym-kremom/

      Törlés
  2. Nagyon köszönöm, így már érthető! :)

    VálaszTörlés