2018. október 24., szerda

Epres-mascarpones torta sütés nélkül



















Hozzávalók: (22 cm-es tortaformához:

--- A kekszes réteghez:
25 dkg keksz (nekem maradék kakaós keksz és vajas keksz keveréke volt)
10 dkg olvasztott, kihűlt vaj

--- A mascarpones réteghez:
2,5 dl tejszín (33%-os)
50 dkg mascarpone
1,5  teáskanál vaníliapaszta
8 dkg porcukor
1,5 dkg liofilizált eper (fagyasztással szárított eper)
3 dkg Express zselatin fix (Dr. Oetker) (ez nem egész csomagnyi!!!)
60 ml langyos víz

--- Epres zseléréteghez:
25 dkg eper (fagyasztott)
ízlés szerint kristálycukor
ízlés szerint citromlé
1,5 lap zselatin (Dr. Oetker)

--- Díszítéshez:
kókuszreszelék
habcsók

A tortaforma aljába sütőpapírt vágtam, amit úgy tettem bele, hogy előtte vékonyan a forma alját kivajaztam, hogy a papír jól odatapadjon).
A kekszet összetörtem- daráltam, elkevertem a kihűlt olvasztott vajjal és enyhén a forma aljába nyomkodtam egy kanál segítségével. Betettem a hűtőbe.
A tejszínt habbá vertem. Egy másik tálban a mascarponet a vaníliapasztával, porcukorral és a szárított eperrel (kis darabokra vagdaltam) kikevertem, majd beleforgattam óvatosan a felvert tejszínhabot is. Egy kis tálkában a zselatinfixet elkevertem a tasakon levő utasítás szerint 60 ml langyos vízben és ezt is beleforgattam a mascarpones krémbe. A masszát a kekszes rétegre kentem, betettem a hűtőbe (egy éjjelre, vagy amíg jól meg nem dermed).
Másnap az epret darabokra vagdaltam,ízlés szerint cukorral és citromlével összefőztem kicsit. Közben a zselatinlapokat hideg vízbe áztattam. Mikor az eper kicsit összefőtt, levettem a tűzről, pár percet kevergetve hagytam kicsikét hűlni (de még meleg maradjon azért, hogy a zselatinlap elolvadhasson benne). A zselatinlapokat kinyomkodtam, elolvasztottam az eperpépben. Hagytam kicsit tovább hűlni, majd a megdermedt mascarponés krémre kentem. Újból ment a hűtőbe dermedni.
Tálalás előtt a tortaforma peremén vékony pengéjű késsel körbevágtam  a tortát és levettem a peremet. A torta oldalát kókuszreszelékkel díszítettem, tetejét pedig habcsókokkal (némelyiket egészben hagyva, némelyikeket durvára tördelve (fontos: a habcsókot tálalás előtt rakjuk csak rá,mivel  magába szívja a nedvességet).
Habcsók: 1 tojás fehérjét lemértem, dupla mennyiségű kristálcukrot külön kimértem. Elkezdtem a fehérjéből verni a habot,mikor már kezdett keményebb lenni, elkezdtem adagolni hozzá egy teáskanállal a cukrot,mindig jól elkeverve benne. Mikor már szép kemény és fényes volt a hab, pár csepp citromlevet is vertem hozzá. Nyomózsákba téve kicsi habcsókokat egy sütőpapíros tepsire (egy részét színezhetjük is). 90 fokos tepsiben szárítottam úgy, hogy a sütő ajtaját egy fakanállal résnyire kitámasztottam. Kb. 1-1,5 órát szárítottam, majd a sütőt kikapcsolva még hagytam a tepsit a sütőben.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése