Hozzávalók:
- A húsgolyókhoz:
75 dkg darált hús (fele marha-, fele sertéshús)
10 dkg zsemlemorzsa
5 evőkanál tej
1 tojás
1 duci gerezd fokhagyma (vagy 2 kisebb gerezd) apróra vágva
1 kisebb hagyma (vagy nagyobbnak a fele) apróra vágva
só, bors
- A mártáshoz:
7 dkg vaj
5 dkg simaliszt
5-6 dl marha alaplé (kockából készítettem)
4-5 teáskanál szójaszósz
kb. 1,5 dl tejszín
ízlés szerint mustár
ízlés szerint őrölt fehérbors
A húsgolyókhoz a tejben villával elkevertem a tojást. A darált húshoz hozzáadtam a zsemlemorzsát, hagymát, fokhagymát, tojásos keveréket, sóztam, borsoztam ízlés szerint, majd jól összedolgoztam. Kis gombócokat formáztam a masszából, amiket egy sütőpapíros tálcára rakram, letakartam fóliával és hideg helyen hagytam 1-2 órát állni.Azután felhevített olajban kisütöttem a gombóckákat.
Egy vastag aljú lábasban megolvasztottam a vajat,rászórtam a lisztet, 1-2 percig kevergetve pirítottam, felöntöttem a kihűlt alaplével, közben kevergettem. Hozzáadtam a tejszínt, ízesítettem szójaszósszal, mustárral, fehérborssal, ha kell sózzuk (nálam elég sós volt az alaplétől, külön már nem sóztam) . Ha túl sűrű,kevés vízzel higíthajuk.
Köretként sült krumplit készítettem hozzá. Tálalásnál lehet hozzá kínálni 1 teáskanál áfonyaszószt, én helyette 1 teáskanál ribizlichutney-t tettem mellé.
Megj.: a maradék golyókhoz tésztát főztem ki és azzal tálaltam.
Szinte ugyanígy csinálom én is, csak annyi különbséggel, hogy kevesebb olajban sütöm a golyókat és miután kisültek, ugyanabban az edényben és a fennmaradó zsiradékban készítem el a mártást is.
VálaszTörlésInspiráció innen: https://www.youtube.com/watch?v=C8Wu3Bps9ic