2018. július 6., péntek

Macaron
A recept  innen.  A tojásfehérjét a sütés előtti napon reggel szétválasztottam a sárgájáktól (nagyon ügyelve, hogy egy pici tojássárga se kerüljön bele), majd egy üveg tálkában hagytam a konyhapulton másnapig, egy szalvétával letakarva. Másnap délután kezdtem készíteni a macaronokat.

Hozzávalók:
150 g mandulaliszt
150 g porcukor
111 g pihentetett tojásfehérje (kb. 3 tojás fehérje)
150 g kristálycukor
42 g víz
ételfesték

A tepsiket előkészítem, sütőpapírt és az alá egy mintát teszek, amin körök vannak kijelölve, hogy kb. egyformák legyenek majd a macaronok. (Én az mintát a netről nyomtattam ki, majd a saját tepsim  méretére alakítottam.

 A mandulalisztet 2x átszitáltam.
A porcukrot szintén 2x átszitáltam.
A tojásfehérjék felét összedolgoztam egy spatulával a szitált porcukorral és szitált mandulaliszttel. Félretettem.
A fehérjék másik felét a robotgép táljába raktam.
A kristálycukrból a vízzel egy lábaskában cukorszirupot főztem, addig főztem míg eléri a 118 fokot (egy digitális hőmérőt használtam). Közben a fehérjékből elkezdtem verni a habot,és mikor a cukorszirup elérte a 118 fokot, vékony sugárban a habhoz csorgattam, közben tovább vertem. Még vertem kb. 5-7 percig, míg kicsit lehűl a massza, és ekkor kevertem hozzá még a robotgéppel az ételfestéket is. Azután a habot egy spatulával 3 részletben a mandulalisztes masszába dolgoztam.
Amikor a massza már elérte a kellő állagot (lásd a videóban), sima csöves nyomózsákba töltöttem és az előkészített tepsikre nyomom a macaronokat, majd utána párszor a konyhapulthoz ütjük a tepsit, hogy a kis levegőbuborékok kijöjjenek a masszából (a videó ebben is sokat segített, bár még nem lettek tökéletesek, elég sok "féloldalas" macaronom lett, de még így is ez a recept lett - azok közül amiket már kipróbáltam - a legjobb). /// Ahogy az interneten próbáltam rákeresni, mi lehetett az oka, hogy féloldalas lett némelyik, hát állítólag nem pont merőlegesen tartottam a nyomózsákot. Na itt arra gondoltam, talán az lehetett az oka, hogy én a mintát a sütőpapír alól kihúztam miután kinyomtam a macaronokat, és azután pihentek, s talán ez nem volt túl jó ötlet, szerintem ezért lettek nekem féloldalasak. Na majd legközelebb megpróbálom, hogy nem húzom ki a mintát a sütőpapír alól sütés előtt,  hogy ne "bolygassam" a kinyomott friss macaronokat. 
A kinyomott macaronokat most hagyni kell pihenni, amíg "kérge" alakul, vagyis hogy ha hozzáérünk az ujjunkkal, akkor már nem ragad (ez kb. 30-40 perc).
Az én sütőmben 140 fokos előmelegített sütőben  sültek kb. 17-18 percig (amikor megpróbáljuk oldalra kicsit megmozgatni a macaronok tetejét,és az már nem mozog jobbra-balra a talpához képest, akkor jó). Én lehúztam a papírral együtt a tepsiről, és úgy hagytam kihűlni (nagyon szépen lejöttek a papírról, egyáltalán nem tapadt le egy sem (Lidl-s sütőpapírt használok).
Amikor teljesen kihűltek, megtöltöttem öket (most mogyoróvajat kevertem ki kevés vajjaj, pici porcukorral ízesítettem, de tényleg csak minimális cukrot, mert a macaron már eleve édes).
Hűtőben egy lezárt dobozban tároljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése