2019. május 11., szombat

Régimódi citromszelet

















Ezt a süteményt a Sherpa Konyhája blogon láttam, onnan jutottam  a recepthez. Én egy kicsivel több lisztből fogom csinálni a tésztát legközelebb, mint az eredeti receptnél volt, mert elég nehéz volt kinyújtani akkora méretűre. Ide már úgy írom, a nagyobb mennyiségekkel (a krém mennyiségei maradtak).

Hozzávalók:
36 dkg simaliszt
12 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
6 dkg margarín
1 tojás
fél citrom reszelt héja
1-2 evőkanál tejföl (annyi, hogy  összeálljon)

Krém:
3 dl tej
3 púpos evőkanál rétesliszt
1 citrom reszelt héja és leve
20 dkg vaj
20 dkg porcukor

A tészta hozzávalóit összegyúrtam, majd 3 részre osztottam. Két sütőpapír között kinyújtottam (kisebb tepsi méretűre - kb. 30x24 cm) és tepsi hátulján sütőpapíron 180 fokos előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütöttem.
A krémhez a tejben elkevertem a lisztet és keverve sűrűre főztem. Egy tálkába szedtem, tetejére folpack fóliát simítottam (közvetlen a tetejére,hogy ne érje levegő és ne bőrösödjön meg). Hagytam kihűlni.
A puha vajat a porcukorral habosra kevertem. Hozzáadtam a kihűlt főzött pépet, a citromhéjat és kevesenként adagolva hozzákevertem a citromlevet is (kb. 80 ml volt a citromlé).
Az egyik lapra rákentem a krém felét, rátettem egy másik tésztalapot,erre jött a krém másik fele, majd befedtem a harmadik  tésztalappal. Ráterítettem egysütőpapírt,rátettemegy tálcát, és 1 kg lisztet ráhelyezve kicsit hagytam lenyomódni. Így hagytam kb. 30 percet, majd betettem a hűtőbe egy éjszakára, hogy megpuhuljonak a lapok. Másnap enyhén megszórtam porcukorral, majd felszeleteltem.



4 megjegyzés: