2020. december 24., csütörtök

Panettone II:

 










Egy panettonerecept már van a blogomon itt. Ez most egy másik verzió.

Hozzávalók:

- Előtészta:

80 g víz

1 teáskanál kristálycukor

10 g friss élesztő

80 g liszt (nagyi titka kelt tészta süteményliszt)

= ezeket egy tálkában kanállal összekeverni, folpack fóliával letakarva félretenni.


- Mézes keverék:

20 g méz

2 teáskanál vaníliaaroma

1 citrom reszelt héja

1 narancs reszelt héja

= összekeverni egy kis tálkában, félretenni.


25 dkg mazsola - hideg vízbe beáztatni. 


- A végleges tésztához:

100 g kristálycukor

4 tojás sárgája

150 g víz

200 g kelt tészta süteményliszt

150 g sima kenyérliszt (+ még szükség esetén 1-2 evőkanálnyi)

5 g só

100 g puha, szobahőmérsékletű vaj

= a tojássárgákat a cukorral a robotgép táljába tesszük, a dagasztókarral átkeverjük, hozzáadjuk a vizet, lisztet, sót és hagyjuk kb 10 percet keverni.  Ekkor hozzáadjuk az élesztős előtésztát és a mézes keveréket, keverjük  tovább kb. 5 percet, majd kis adagokban hozzákeverjük a puha vajat is, végül a lecsepegtetett, papírtörlőn leitatott mazsolát. Ha túl lágy, adhatunk hozzá még 1-2 evőkanál lisztet.

Vajazott munkafelületre borítjuk, párszor áthajtogatjuk, majd vékonyan kiolajozott tálba tesszük, folpack fóliával és egy konyharuhával letakarjuk, hagyjuk a konyhapulton másnapig.

Másnap lisztezett felületre borítjuk, megformázzuk, betesszük egy panettone papírkosárba (nekemnem volt, így egy 22 cm-es tortaforma aljába tettem sütőpapírt, majd az oldalára szélesebb sütőpapírcsíkot helyeztem). A formát letakarjuk folpack fóliával és betesszük a sütőbe, de csak a világítást kapcsoljuk be, a hőt nem. Így hagyjuk kelni.

Mikor megkelt, kivesszük, a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra . A panettone tetejét éles pengével + alakban bevágjuk, a közepére pici darabka vajat helyezünk. A már előmelegedett sütőbe toljuk és kb. 50 perc alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor 20 perc után alufóliával takarjuk le és úgy sütjük tovább. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése