Egy panettonerecept már van a blogomon itt. Ez most egy másik verzió.
Hozzávalók:
- Előtészta:
80 g víz
1 teáskanál kristálycukor
10 g friss élesztő
80 g liszt (nagyi titka kelt tészta süteményliszt)
= ezeket egy tálkában kanállal összekeverni, folpack fóliával letakarva félretenni.
- Mézes keverék:
20 g méz
2 teáskanál vaníliaaroma
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
= összekeverni egy kis tálkában, félretenni.
25 dkg mazsola - hideg vízbe beáztatni.
- A végleges tésztához:
100 g kristálycukor
4 tojás sárgája
150 g víz
200 g kelt tészta süteményliszt
150 g sima kenyérliszt (+ még szükség esetén 1-2 evőkanálnyi)
5 g só
100 g puha, szobahőmérsékletű vaj
= a tojássárgákat a cukorral a robotgép táljába tesszük, a dagasztókarral átkeverjük, hozzáadjuk a vizet, lisztet, sót és hagyjuk kb 10 percet keverni. Ekkor hozzáadjuk az élesztős előtésztát és a mézes keveréket, keverjük tovább kb. 5 percet, majd kis adagokban hozzákeverjük a puha vajat is, végül a lecsepegtetett, papírtörlőn leitatott mazsolát. Ha túl lágy, adhatunk hozzá még 1-2 evőkanál lisztet.
Vajazott munkafelületre borítjuk, párszor áthajtogatjuk, majd vékonyan kiolajozott tálba tesszük, folpack fóliával és egy konyharuhával letakarjuk, hagyjuk a konyhapulton másnapig.
Másnap lisztezett felületre borítjuk, megformázzuk, betesszük egy panettone papírkosárba (nekemnem volt, így egy 22 cm-es tortaforma aljába tettem sütőpapírt, majd az oldalára szélesebb sütőpapírcsíkot helyeztem). A formát letakarjuk folpack fóliával és betesszük a sütőbe, de csak a világítást kapcsoljuk be, a hőt nem. Így hagyjuk kelni.
Mikor megkelt, kivesszük, a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra . A panettone tetejét éles pengével + alakban bevágjuk, a közepére pici darabka vajat helyezünk. A már előmelegedett sütőbe toljuk és kb. 50 perc alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor 20 perc után alufóliával takarjuk le és úgy sütjük tovább. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése