2010. január 2., szombat

Gyümölcstea

amit többféle variációban készíthetünk, szinte bármilyen gyümölcsből.. Az enyém most alma (hámozatlan), fagyasztott meggy, szilva és cseresznye, narancs (én meghámoztam, de azért egy pici darab narancshéjat tettem külön hozzá), mandarin (nálam hámozott) és citrom (héjastól) keverékéből készült. Kevés munkával valódi gyümölcsökből készült teát kapunk, ami hidegen vagy melegen egyaránt finom.



GYÜMÖLCSTEA
1 kg vegyes gyümölcs kisebb kockákra vágva
25-30 dkg kristálycukor (ízléstől és persze a gyümölcsök fajtájától függően)
egy darabka fahéj
3-4 db szegfűszeg (ízlés szerint)
1 csomag vaníliáscukor.















Egy magasabb falú tepsibe rakjuk a felkockázott gyümölcsöt, rászórjuk a cukrot, vaníliáscukrot, fűszereket és  170-180 fokos sütőben 1 órát "sütjük", időnként megkeverjük. Forrón kisebb üvegekbe töltjük, lezárjuk és fél órára tetejükre állítjuk.

2-3 kávéskanállal tegyünk ebből a szirupos sült gyümölcsből a csészébe és forró vízzel leöntve kész is az "igazi" gyümölcstea. Aki szereti, rummal ízesítheti.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Lenka!
    Nagyon jól hangzik, ez meddig áll el lezárt üvegben?

    VálaszTörlés
  2. Balázs, ugyanúgy eláll, mint pl. a lekvárok, hiszen ez is forrón van az üvegekbe töltve, majd fejre állítva a fedelet "magára szippantja". Persze felbontás után mielőbb ajánlatos elfogyasztani, ezért én kisebb üvegeket használtam.

    VálaszTörlés