Hozzávalók:
Tészta:
10 dkg vaj
3 evőkanál méz
30 dkg kristálycukor
1 teáskanál ecet
1 evőkanál szódabikarbóna
2 tojás
70 dkg simaliszt
2 csapott evőkanál kakaó
Krém:
1 doboz (397 g) édes sűrített tej (konzerv)
2 csomag vaníliás pudingpor
4 evőkanál kristálycukor
6 dl tej
25 dkg vaj
1-2 evőkanál konyak.
Előző nap vízbe téve 2,5 - 3 órát főzzük a sűrített tejkonzervet, majd hagyjuk kihűlni.
A tésztához a vajat, cukrot, mézet, az ecettel elkevert szódabikarbónát,két egész tojást gőz fölött folyamatos keverés mellett addig melegítjük, amíg habosodni és sűrűsödni nem kezd, és kicsit sötétebb színt nem kap. Ekkor levesszük, hozzáöntjük a kakaóval elkevert liszthez és összegyúrjuk. Fóliába csomagolva szobahőmérsékleten hagyjuk 1 órát pihenni. Azután 6 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket vékonyra nyújtjuk, (tipp: ha a tésztagombócot pár másodpercre mikróba tesszük olvasztóprogramra, könnyebb kinyújtani!) tepsi méretűre vágjuk (én kartonlapból készített formát használtam), és sütőpapírra téve tepsi hátulján 180 fokon 5-7 perc alatt megsütjük. Amiket levágtunk, azt is megsütjük, mert majd azt reszeljük a süti tetejére.
A krémhez a pudingporból, kristálycukorból, tejből pudingot főzünk, kihűtjük.
A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt pudingot, konyakot és a megfőzött sűrített tejet. A tésztalapokat megtöltjük a krémmel, a süti tetejét is megkenjük, megszórjuk a tésztareszelékkel (amihez keverhetünk egy maréknyi darált v. vágott diót is). Legalább egy napot hagyjuk állni, hogy a lapok megpuhuljanak.
Nagyon gyönyörű, hihetetlen ügyes vagy.Nekem nem sikerült sajna. :))
VálaszTörlésÓ, köszönöm.
VálaszTörlésKüldtem neked valamit :)
VálaszTörléshttp://azotthonizei.blogspot.com/2010/01/kreativ-blogger-dij.html
Ez a sűrített tej a cukrozott, vagy a nem cukrozott?
VálaszTörlésKiskukta, cukrozott sűrített tej kell hozzá, a cukortól lesz jó karamelles íze, na meg persze szép színe. Csak be kell tartani a főzési időt!
VálaszTörlésDe rég szeretnék ilyen gyönyörű marlenka receptet!
VálaszTörlésKöszi!
Kedves Lenka! A Te marlenkád a kedvencem!!! Egyszer szeretném elkészíteni, de még gyűjtöm a bátorságot. Szeretnék cserébe adni egy díjat...látogass át hozzám :)
VálaszTörlésKedves Lenka!
VálaszTörlésKörülbelül mekkorára kell nyújtania tésztát, mekkora volt a karton sablon, amit használtál? Nagyon gusztusosan arányos a krém és tészta vastagsága :), ezért kérdezem.
Andi a tepsi, aminek a hátulján nyújtottam 28x36 cm-es, ettől valamivel kisebb volt a kartonlap, hogy szép egyenesek legyenek a szélek (a kartonlap mérete kb 24x32 cm volt). S mivel nekem szemmértékem nem túl jó, a tésztát is és a krémet is mindig mérlegen mérve osztom szét.
VálaszTörlésIdotakarekossagi tipp: a suritett tejkonzervet kuktaban fozom a sipolastol szamitva 40 percig, annyi vizben, hogy ellepje a konzerveket. Utana kiveszem es csak kihules utan nyitom fel. Bevalt es gyorsabb modszer
VálaszTörlés