2010. január 16., szombat

Marlenka

 Hozzávalók:
Tészta:
10 dkg vaj
3 evőkanál méz
30 dkg kristálycukor
1 teáskanál ecet
1 evőkanál szódabikarbóna
2 tojás
70 dkg simaliszt
2 csapott evőkanál kakaó

Krém:
1 doboz (397 g) édes sűrített tej  (konzerv)
2 csomag vaníliás pudingpor
4 evőkanál kristálycukor
6 dl tej
25 dkg vaj
1-2 evőkanál konyak.

Előző nap vízbe téve 2,5 - 3 órát főzzük a sűrített tejkonzervet, majd hagyjuk kihűlni.
A tésztához a vajat, cukrot, mézet, az ecettel elkevert szódabikarbónát,két egész tojást gőz fölött folyamatos keverés mellett addig melegítjük, amíg habosodni és sűrűsödni nem kezd, és kicsit sötétebb színt nem kap. Ekkor levesszük, hozzáöntjük a kakaóval elkevert liszthez és összegyúrjuk. Fóliába csomagolva szobahőmérsékleten hagyjuk 1 órát pihenni. Azután 6 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket vékonyra nyújtjuk, (tipp: ha a tésztagombócot pár másodpercre mikróba tesszük olvasztóprogramra, könnyebb kinyújtani!) tepsi méretűre vágjuk (én kartonlapból készített formát használtam), és sütőpapírra téve tepsi hátulján 180 fokon 5-7 perc alatt megsütjük. Amiket levágtunk, azt is megsütjük, mert majd azt reszeljük a süti tetejére.
A krémhez a pudingporból, kristálycukorból, tejből pudingot főzünk, kihűtjük.
A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt pudingot, konyakot és a megfőzött sűrített tejet. A tésztalapokat megtöltjük a krémmel, a süti tetejét is megkenjük, megszórjuk a tésztareszelékkel (amihez keverhetünk egy maréknyi darált v. vágott diót is). Legalább egy napot hagyjuk állni, hogy a lapok megpuhuljanak.

 

10 megjegyzés:

  1. Nagyon gyönyörű, hihetetlen ügyes vagy.Nekem nem sikerült sajna. :))

    VálaszTörlés
  2. Küldtem neked valamit :)
    http://azotthonizei.blogspot.com/2010/01/kreativ-blogger-dij.html

    VálaszTörlés
  3. Ez a sűrített tej a cukrozott, vagy a nem cukrozott?

    VálaszTörlés
  4. Kiskukta, cukrozott sűrített tej kell hozzá, a cukortól lesz jó karamelles íze, na meg persze szép színe. Csak be kell tartani a főzési időt!

    VálaszTörlés
  5. De rég szeretnék ilyen gyönyörű marlenka receptet!
    Köszi!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Lenka! A Te marlenkád a kedvencem!!! Egyszer szeretném elkészíteni, de még gyűjtöm a bátorságot. Szeretnék cserébe adni egy díjat...látogass át hozzám :)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Lenka!
    Körülbelül mekkorára kell nyújtania tésztát, mekkora volt a karton sablon, amit használtál? Nagyon gusztusosan arányos a krém és tészta vastagsága :), ezért kérdezem.

    VálaszTörlés
  8. Andi a tepsi, aminek a hátulján nyújtottam 28x36 cm-es, ettől valamivel kisebb volt a kartonlap, hogy szép egyenesek legyenek a szélek (a kartonlap mérete kb 24x32 cm volt). S mivel nekem szemmértékem nem túl jó, a tésztát is és a krémet is mindig mérlegen mérve osztom szét.

    VálaszTörlés
  9. Idotakarekossagi tipp: a suritett tejkonzervet kuktaban fozom a sipolastol szamitva 40 percig, annyi vizben, hogy ellepje a konzerveket. Utana kiveszem es csak kihules utan nyitom fel. Bevalt es gyorsabb modszer

    VálaszTörlés