2013. július 9., kedd

Mascarponés - túrós gyümölcsös torta

Hozzávalók:
A csokis tortalaphoz:
5 tojás
27 dkg porcukor
1,3 dl olaj
1,5 dl langyos víz
5 dkg olvasztott étcsoki
32 dkg rétesliszt
1 evőkanál kakaó
1 csomag sütőpor.

A krémhez:
50 dkg mascarpone
50 dkg krémtúró
ízlés szerint porcukor (az eredeti recept szerint 12 dkg volt írva)
1 citrom leve és kevés reszelt citromhéj
5 dl tejszín.

+ tetszés szerinti gyümölcs (pl. eper, én most cseresznyét tettem bele).
+ babapiskóta és csoki a díszítéshez.

A tortalaphoz az egész tojásokat a porcukorral jó habosra keverjük, utána kevesenként hozzácsorgajuk az olajat, vizet, olvasztott csokit, végül a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet is hozzákeverjük. Előmelegített sütőben megsütjük (elég soká sül, én kb 50-60 percig sütöttem 170 fokon = tűpróbával ellenőrizzük).
Amikor teljesen kihűlt, a tetejét egyenesre vágtam, azután pedig 3 lapra vágtam (1,5 cm-esek lettek a lapok).
A krémhez a mascarponet, túrót, porcukrot, citromlevet és citromhéjat összekeverjük. A tejszínt habbá verjük és a túrós masszába óvatosan belekeverjük.
Az egyik tortalapra rákenünk 20 dkg-ot a krémből, erre rakjuk a gyümölcsöt, a gyümölcsot újra befedjük 20 dkg krémmel, jön a következő lap, ismét 20 dkg krém - gyümölcs - 20 dkg krém - tortalappal befedük, enyhén lenyomatjuk. Utána a torta oldalát és tetejét is bekenjük krémmel. A tetejére csokit reszelünk, az oldalát pedig kirakjuk babapiskótával  (az aljukból egy keveset levágtam).
Megj.: A megmaradt krémből, valamint a tortalap levágott tetejéből és a levágott babapiskótavégekből poharas desszertet csináltam.


8 megjegyzés:

  1. Szia!

    Azt szeretném kérdezni, hogy mekkora tortaformában sütötted? Illetve, hogy milyenben? Meg azt hogy kb mennyi gyümölcs kell hozzá? Köszönöm előre is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Hát most a torta méretét nem tudom megmondani, mert nem vagyok otthon, de csütörtökön estefelé már otthon leszek és lemérem. Amúgy kapcsos szív forma, csak a méretét nem tudom. A gyümölcsöt nem mértem, csak sűrűn kiraktam a rétegekre.

      Törlés
    2. Rendben, köszönöm :) Jól jön egy kis háttérinfó ;) Valahonnan majd szerzek be akkor ilyen formát, nagyon tetszik amúgy alakra is, meg a recept is! Szülinapi tortának szánom egyébként ^_^

      Törlés
    3. Szóval lemértem a formát: 25 (széles) x 21 cm (magas). Ez a szív forma inkább úgy mondanám kissé "dundi szivecske" és nem az a kimondott "hosszú csücskű"...

      Törlés
  2. Köszönöm, de sajnos nem találtam ilyen formát sehol..viszont mit javasolsz, inkább 26 vagy 28 cm átmérőjű kör formával próbálkozzak?

    VálaszTörlés
  3. Meg még egy kérdés..krémtúró alatt mit értesz? Rendes túrót csak nem azt a nagyon száraz fajtát vagy azt a pl Milli féle krémtúrót?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én inkább a kisebb, 26 cm-es formát javasolnám. A túró pedig "rendes" túró, csak olyan krémesebb állagú. Én a Lidl-ben szoktam venni, 500 g-os kis vödör.

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm! Rengeteget segítettél, nagyon hálás vagyok érte! Legyen szép napod <3 ^_^ :*

      Törlés