újabb sütés, 2017 szeptember |
Hozzávalók: (26 cm-es tortaformához)
--- A tortalaphoz:
6 tojás
20 dkg kristálycukor
10 dkg rétesliszt
10 dkg kukoricakeményítő
1 teáskanál sütőpor
2,5 dkg kakaópor
csipetnyi só
--- A krémhez és a díszítéshez:
5 dl + 2,5 dl tejszín (33%-os)
25 dkg Mascarpone
2 doboz Ferrero rocher (32 golyó)
1 csomag Dr. Oetker habfixáló
1 teáskanál porcukor
kevés vágott mandula vagy mogyoró
pici csokireszelék
A tortaforma aljába sütőpapírt tettem.
A sütőt bekapcsoltam 200 fokra.
A lisztet, keményítőt, sütőport és a kakaót egy tálban összekevertem.
A fehérjéket csipetnyi sóval elkezdtem habbá verni, mikor már kezdett szépen felverődni, kanalanként adagolva belevertem a cukrot is. Mikor már kemény volt, hozzákevertem a sárgákat, épp csak hogy elkeveredjen. Ekkor kézi habverővel óvatosan beleforgattam a lisztes keveréket. A masszát belesimítottam a tortaformába, majd az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütöttem (tűpróbával ellenőriztem). Mikor megsült, késsel óvatosan meglazítottam körben a szélét, kivettem a formából és rácson hagytam teljesen kihűlni, majd 3 lapra vágtam.
A Ferrero rocher golyókból 6 db-ot félretettem a díszítéshez, ezeket recés késsel félbevágtam. A többit pedig egy villa (vagy krumplinyomó) segítségével összetörtem (igyekezzünk a bennük levő mogyorószemeket is széttörni).
A mascarponet az összetört ferrero golyókkal kézi mixerrel kikevertem. 5 dl tejszínt habbá vertem, és óvatosan a mascarpones krémbe forgattam. A krém 1/3-át az alsó lapra kentem, rátettem a második lapot, megkentem a krém másik 1/3-ával, újra tésztalap, végül a maradék krém.
2,5 dl tejszínt a habfixálóval habbá vertem, hozzákevertem még 1 teáskanál porcukrot is. Ebből a tejszínhabból nyomózsákkal 12 "rózsát" nyomtam a torta tetejére, a megmaradt habbal pedig bevontam a torta oldalát. A félbevágott golyókat a tejszínhabrózsákra "ültettem". A torta oldalát kevés vágott mandulával díszítettem, a tetejére is szórtam keveset,és még egy kevés csokiforgács került rá.
--- Megj.: másodszor mikor újra sütöttem ezt a tortát, akkor a piskótalap tetejét egyenesre vágtam, a levágott részt kisebb darabokra tépkedtem, teflonserpenyőben kis lángon megszárítottam, kihűtöttem, majd ezzel szórtam be a torta oldalán a tejszínhabréteget.
Egy éjszakát hagytam hűtőben a tortát, hogy az ízek összeérjenek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése