Hozzávalók (19 cm-es formához)
--- A piskótaréteghez:
15 dkg babapiskóta
7,5 dkg vaj
--- A túrós réteghez:
10 dkg áfonya (a péphez)
2-3 evőkanál kristálycukor (vagy barnacukor)
pár csepp citromlé (vagy csipetnyi citromsav)
25 dkg krémes túró
12,5 dkg mascarpone
kb. 4 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
1,25 dl tejszín
1 doboz (125 g) áfonya
3,5 - 4 dkg Dr. Oetker zselatinfix (a csomagban 5 dkg van -Želatinový stužovač - za studena)
+ a díszítéshez
2,5 dl tejszín
1 csomag habfixáló
ízlés szerint porcukor
pár szem áfonya
keserű- és fehércsoki
pirított mandulalapocskák
Először az áfonyapépet készítettem el, hogy legyen ideje kihűlni. Az áfonyaszemeket (a péphez való 10 dkg) kettévágtam és egy lábaskába tettem, rászórtam 2-3 evőkanál barnacukrot (ízlés szerint, inkább kevesebbel kezdjük és ha még kell,lehet hozzáadni), csipetnyi citromsavat (nem volt itthon citrom) és kis lángon főztem,míg szépen megpuhult az áfonya. Ekkor botmixerrel pépesítettem (nem baj ha kis darabkák maradnak benne). Hagytam kihűlni.
A babapiskótát késes aprítóban összeaprítottam. A vajat megolvasztottam, ősszekevertem a piskótamorzsával. Az állítható tortakarikát 19 cm átmérőjűre állítottam, majd egy sütőpapíros tálcára helyeztem. Enyhén belenyomkodtam az aljába a vajas piskótamorzsát,és betettem a hűtőbe.
Közben elkészítettem a túrós réteget.
A túrót, mascarponét, porcukrot kikevertem, hozzáadtam a kihűlt áfonyapépet. A tejszínt habbá vertem. A zselatinfixet a tasakon levő utasítás szerint vízben feloldottam, és a túrós krémbe kevertem, majd óvatosan beleforgattam a felvert tejszínhabot is és végül a 125 g egészben hagyott áfonyaszemeket. A már megszilárdult piskótarétegre simítottam, majd visszatettem a hűtőbe (jó ha egy egész éjszakát hagyjuk dermedni).
Másnap 2,5 dl tejszínt a habfixálóval és ízlés szerint porcukorral habbá vertem. Vékonyan bekentem a torta tetejét tejszínhabbal, a maradékot nyomózsákba tettem és rózsákat nyomtam a torta tetejére. Áfonyaszemekkel és reszelt csokival díszítettem, oldalát pirított mandulalapocskákkal szórtam be.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése