2019. december 6., péntek

Kókuszkocka
















Hozzávalók:

A karamellhez:
10 dkg kristálycukor
1,5 dl víz

A tésztához:
6 tojás
25 dkg porcukor
30 dkg rétesliszt
1 csomag sütőpor
5 dkg darált dió
reszelt citromhéj

A mázhoz:
130 ml tej
35 dkg porcukor
3,5 dkg kakaópor
25 dkg vaj
ízlés szerint pici rum (vagy rumaroma)

+ kb. 30 dkg kókuszreszelék a hempergetéshez

Először elkészítjük a karamellt: a kristálycukrot egy lábaskában karamellizázljuk, mikor már barna, ráöntjük a vizet és addig forraljuk,kevergetve, amíg a karamell teljesen feloldódik a vízben. Hagyjuk kihűlni.
A tojásokat habosra keverjük a porcukorral. Azután lassanként adagolva hözzákeverjük a karamellt is, majd a sütőporral elkevert lisztet, darált diót és citromhéjat is. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (nagyobb tepsibe), és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
A kihűlt tésztát hosszúkás szeletekre vagy kockákra vágjuk (én 4x4 cm-es kockákra vágtam).
A mázhoz a porcukrot elkeverjük a kakaóporral, hozzáöntjük a tejet és pára felett kevergetve felmelegítjük, amíg szép sima lesz. Ekkor hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott vajat, kevergetve hagyjuk benne elolvadni,végül pici rummal ízesítjük.
A tésztakockákat két villa segítségével megforgatjuk a mázban, kicsit hagyjuk lecsepegni azután óvatosan megforgatjuk a kókuszreszelékben. Sütőpapíros tepsire rakjuk. (Megj.: nekem kevés lett a máz, még kellett hozzá csinálnom kb. 1/4 adagot. Ha hosszúkásra vágjuk a tészta, akkor talán elég az eredeti mennyiségű máz.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése