2019. december 4., szerda

Oreo macaron
Hozzávalók:
10 dkg mandulaliszt (finomra darált mandula)
3 dkg oreo keksz (előtte eltávolítjuk belőlük a tölteléket és úgy mérjük)
13 dkg porcukor

10 dkg tojásfehérje (pihentetett, sobahőmérsékletű)
1/8-ad teáskanál "cream of tartar" (tisztított borkő)
9 dkg porcukor

Töltelék:
12 db oreo keksz e tölteléke
16 dkg vaj
50 ml porcukor
2 evőkanál oreo kekszmorzsa (a töltelék nélküli kekszekből pár darab mozsárban összetörve)

A mandulalisztet, oreo kekszet és a porcukrot késes aprítóban összeforgattam, azután átszitáltam.
A tojásfehérjéket elkezdtem géppel habbá verni,mikor már kezdett habosodni, hozzáadtam a borkőt, és kevesenként a porcukrot. Mikor már a habverőt kihúzva a hab csúcsot hagyott, hozzáforgattam egy gumispatulával a száraz keveréket és addig forgattam a spatulával amíg kissé folyósabbá vált. Ekkor simma csővel ellátott cukrászzsákba tettem és sütőpapíros tepsibe kis korongokat nyomtam (a sütőpapír alá a netről kinyomtatott macaronokhoz való sablont tettem,hogy kb. egyforma méretű macaronokat kapjak). Párszor a tepsit a konyhapulthoz ütöttem, hogy a légbuborékok eltűnjenek. Szobahőmérsékleten hagytam pihenni, amíg a macaronok teteje kérget kap (= ujjunkkal hozzáérve nem hagy nyomot, nekem most 1 órát pihentek).
150 fokos előmelegített sütőben kb. 15-18 perc alatt megsütöttem. A tepsin hagytam kihűlni, csak utána szedtem le őket a papírról.

A töltelékhez a puha vajata porcukorral habosra kevertem, hozzáadtam a kekszekből kikapart tölteléket és a kekszmorzsát. Ezt is nyomózsákból nyomtam a macaronok közepére, majd a másik macaront ráhelyezve kissé összenyomtam, hogy a töltelék szépen elterüljön.

Hűtőben pihentetjük legalább másnapig.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése