Hozzávalók: (a tepsi mérete 35x27 cm)
--- A fehér réteghez:
7 tojás fehérje
200 g kristálycukor
40 g kukoricakeményítő
25 g rétesliszt
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál ecet
--- A sárga réteghez:
7 tojás sárgája
1 nagyobb egész tojás (vagy két kisebb)
150 g porcukor
2 evőkanál olaj
2 evőkanál hideg víz
130 g rétesliszt
1 teáskanál sütőpor
+ őrölt kávé a fehér réteg szórásához.
--- Krém:
1 nagy konzerv őszibarack (kb. 470 g gyümölcstartalommal)
1 csomag vaníliás pudingpor
4-5 evőkanál kristálycukor
a barackkonzerv leszűrt leve + annyi víz, hogy együtt 320 ml legyen
125 g vaj - kis kockákra vágva
6 g porzselatin.
A sütőt bekapcsoltam 170 fokra.
A fehérjéket csipet sóval elkezdtem habbá verni, fokozatosan hozzávertem a cukrot is, majd az ectet és végül óvatosan hozzáforgattam a sütőporral és kukoricakeményítővel elkevert lisztet is. A masszát kanállal egy sütőpapírral kibélelt tepsibe kanalaztam úgy, hogy elég "hullámos" legyen a réteg. Ezt megszórtam őrölt feketekávéval.
Közben a sárga réteghez a sárgájákat és az egész tojásokat a porcukorral jó habosra kevertem (én egy robotgépben kevertem, miközben a fehér réteget egy kézi mixerrel vertem habbá, így én egyidőben készítettem mindkét réteget). Amikor habos volt, hozzákevertem az olajat, vizet, végül asütőporral elkevert lisztet. Ezt a masszát a kávéval megszórt fehér tésztarétegre csorgattam és az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütöttem. A sütőpapír segítségével kiemeltem a tepsiből és hagytam kihűlni. A papírt kihűlés után húztamle róla, és két lapra vágtam.
Krém:
A barackkompót levét felöntöttem vízzel, hogy együtt 320 ml legyen. Elkevertem benne a pudingport és a cukrot, majd állandó keverés mellett sűrűre főztem. Levettem a tűzről és kézi mixerrel elkevertem benne a kockákra vágott vajat, majd folpack fóliával letakartam úgy, hogy a fólia a közvetlen felületére simuljon,ne bőrösödjön meg. Hagytam langyosra kihűlni. A zselatint egy-két evőkanál hideg vízben elkevertem és hagytam kicsit duzzadni.
Közben a barackot kis kockákra vágtam.
Amikor a puding langyosra hűlt, a zselatint kis lángon folyósítottam, és a pudinghoz kevertem (kézi mixerrel). Egy gumispatulával elkevertem benne a kockázott barackot és az alsó lapra kentem. Ráhelyeztem a másik lapot, egysütőpapírt helyeztem rá, azután egy tálcával enyhén lenyomtam, hogy kicsit egyenesebb legyen a teteje. Hagytam állni, legjobb másnapig, majd felszeleteltem (5x5 cm-es kockákra). Tálaláskor porcukorral szórtam meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése