Hozzávalók:
2 dl tej
fél teáskanál kristálycukor
2 dkg friss élesztő
50 dkg sima kenyérliszt
3 evőkanálolaj
1 tojás
1,5 teáskanál só
2 db főtt krumpli (előző nap héjában megfőztem, másnap megpucoltam és finomra reszeltem)
Tetejére:
25 dkg bryndza
kb. 35-40 dkg tejföl
ízlés szerint hagyma (én lilát tettem)
pici őrölt köménymag (ízlés szerint)
ízlés szerint húsos szalonna csíkokra vágva (pl. kolozsvári stb., helyette én most töpörtyűt tettem, de a szalonnával finomabb)
vágott metélőhagyma (vagy petrezselyemzöld)
A langyos tejhez hozzáadtam a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni. Azután hozzáadtam a tojást, beleszitáltam a lisztet, hozzáadtam a lereszelt főtt krumplit, sót, olajat és géppel kidagasztottam. Ha kell,adhatunk még kevés tejet, vagy lisztet hozzá, függ a liszt minőségétől. Letakarva hagytam kelni kb. 1 órát.
A bryndzát villával szétnyomkodtam, elkevertem a tejföllel. Ha kell, sózhatjuk, én nem sóztam, elég sós volt a bryndzától.
Két részre osztottam a tésztát is és a tejfölös-bryndzás masszát is, mert nem akartam nagyon vastag lepényt, de eredetileg egy tepsire volt írva a receptben.
A tésztát kinyújtöttam tepsi méretűre, betettem a kiolajozott tepsibe, megkentem a bryndzás-tejfölös masszával, rászórtam a töpörtyűt (vagy csíkokra vágott szalonnát), szeletekre vágott hagymát, metélőhagymát, köménymagot. Hagytam kelni ismét.
Azután 220 fokos előmelegített sütőbe tettem, 10 perc után levettem a hőfokot 190 fokra és tovább sütöttem, amig a széle szépen megpirult. Ugyanígy megsütöttem a másik lepényt is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése