2011. december 1., csütörtök

Sajttal töltött pirog



















Itt láttam meg ezt a receptet, egy kicsit átalakítva kipróbáltam.

       Ahogy nálam készült:

Hozzávalók:

A tésztához:
25 dkg vaj
1 kis doboz tejföl (az eredeti recept görög joghurtot ír, de nekem nem volt - a tészta így is nagyon jó lett!)
fél teáskanál só
38 dkg simaliszt
2 teáskanál sütőpor.

Töltelék:
kb. 7 dkg kékpenészes sajt
2 nagyobb kocka lágy sajt
1 kisebb tojás (nekem csak nagyobb volt, így villával felvertem és csak felét tettem a krémbe, a másik fele elég volt a lekenéshez)
kevés őrölt bors
(még volt egy vékony szeletke baconszalonna maradék, azt kis kockákra vágva ropogósra sütöttem, papírtörlőn leitattam róla a kisült zsiradékot és azt is a töltelékbe kevertem)

ízlés szerint esetleg kevés pikáns kolbász.












A tésztához a vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt (azzal is jól kikeverjük), sót és végül a sütőporral elkevert liszttel tésztává gyúrjuk, fóliába téve hűtőben pihentetjük.
Addig elkészítjük a tölteléket:  a kékpenészes sajtot villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a lágy sajtot, tojást, borsot és összekeverjük.
A tésztát vékonyra kinyútjuk, köröket szaggatunk ki, teszünk a közepébe kevés tölteléket, fél karika kolbászt és félbehajtjuk a tésztát, széleit jól összenyomjuk (én pirogszaggatóval csináltam, azzal viszonylag gyorsan haladtam). Tetejüket tojással lekenjük, megszórjuk szezámmaggal. Sütőpapírral bélelt tepsiben előmelegített sütőben 200 fokon (kb 15 perc) megsütjük.

2 megjegyzés:

  1. Készülök én is pirogot sütni, még sose sütöttem. A tieid nagyon guszták lettek!

    VálaszTörlés
  2. Marisz köszönöm, szerintem érdemes kipróbálni, mert nagyon jó ez a tészta, jó vele dolgozni és szerintem más töltelékkel is finom lehet.

    VálaszTörlés