2019. június 19., szerda

Bagett öregtésztával (rozslisztes, zabpelyhes)
Hozzávalók:
-Az öregtésztához (előző este összeállítani!)
175 g sima kenyérliszt
175 g hideg víz
5 g friss élesztő
- A vízben feloldottam az élesztőt, majd elkevertem benne a lisztet. Folpack fóliával letakarva hagytam állni a konyhapulton 1-2 órát, majd betettem a hűtőbe másnapig.

- Az áztatott magos-zabpelyhez (szintén előző este elkészíteni!)
75 g zabpehely (én most zab-, búza- és rozspehely keveréket használtam, Lidl-ben kapható)
75 g lenmag durvára darálva
150 g forró víz
- A pelyheket és a durvára darált lenmag keverékét leforráztam a vízzel, hagytam kihűlni,majd ezt is folpack fóliávalletakarva hűtőbe tettem másnapig.

- Másnap a kenyér összeállításához:
180 g langyos víz
5 g friss élesztő
1 mokkáskanál kristálycukor
az összes öregtészta
az összes áztatott lenmagos-zabpehelykeverék
180 g sima kenyérliszt
100 g teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
140 g teljeskiőrlésű rozsliszt
1 evőkanál utifűmaghéj (5 g)
1 evőkanál sikér (12 g)
15 g só
20 g olaj
- A hozzávalókból géppel bedagasztottam a tésztát (még lehet pár evőkanálnyi vizet adni hozzá ha túl kemény lenne a tészta). Kelesztőtálban hagytam kelni, közben 3x átgyúrtam.
Mikor megkelt, 8 db-ra osztottam a tésztát. Mindegyiket megformáztam, majd bagettsütő lemezre raktam (én teszek alájuk sütőpapírt is). Letakarva hagytam kelni, majd lespricceltemvízzel és egy lapostányérra magokat szórtam, a vizes bagetteket megforgattam benne (minden bagett után újra szórtam a tányérra a magokat). Közben a sütőt előmelegítettem 240 fokra (alul a sütőbe betettem egy üres kis lábaskát is melegedni). Amikor a bagettek megkeltek, egy pengével hosszában mindegyiket bevágtam, újra lespricceltem kicsit vízzel. Közben a vízforralóban vizet forraltam (kb. 2 dl). A már forró sűtőbe toltam a bagettes sütőlemezt, a lábaskába a sütőbe beleöntöttem a forró vizet, gyorsan becsuktam a sütő ajtaját, és így sütöttem15 percet. Ekkor a lábaskát kivettem, a sütőt 200 fokra visszakapcsoltam, ígysütöttem tovább amíg szép pirosra sülnek a bagettek (kb.még 15 perc, sütőtől fugg). Azután kivettem a sütőből és hagytam kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése