Hozzávalók: (2 kalácshoz)
A tésztához:
240 ml langyos tej
8 dkg kristálycukor
26 g friss élesztő
64 dkg liszt (fele rétesliszt, fele pedig simaliszt)
11 dkg olvasztott vaj
1 egész tojás + 1 sárgája
1 mokkáskanál só
fél citrom reszelt héja
A mandulás-marcipános töltelékhez (1 kalácshoz):
25 dkg mandula (előtte kicsit teflonserpenyőben szárazon megpirítottam, csak amíg illatozni kezd)
20 dkg marcipánmassza
1 dl tej
2 evőkanál kristálycukor
2 dkg Rama margarín
1-2 evőkanál rum
A mákos-marcipános töltelékhez (1 kalácshoz):
20 dkg darált mák
1 dl tej (+ még szükség szerint,hogy kenhető legyen a töltelék)
3-4 evőkanál kristálycukor (ízlés szerint)
2 dkg Rama margarín
fél citrom reszelt héja
A tészta hozzávalóiból bedagasztottam a tésztát,hagytam kelni (kb. 1 órát).
Közben elkészítettetm a töltelékeket: a tejet melegedni tettem,beletettem a kockákra vágott marcipánt,hagytam feloldódni, közben kevertem. Mikor feloldódott, hozzáadtam a cukrot, a ledarált mandulát /a mákoshoz a mákot / , Rama-t, rumot /a mákoshoz citromhéjat/. Megj.: nekem a mákoshoz még kellett tejet hozzáadnom, hogy kenhető legyen, mert túl száraz (morzsás állagú) volt. Mindkét tölteléket hagytam teljesen kihűlni.
Amikor a tészta megkelt, kétfelé osztottam, szilikon lapon vékonyra kinyújtottam (a szilikonon nem kellett aláliszteznem sem), megkentem a töltelékkel, szorosan feltekertem, majd a tekercset kettévágtam teljes hosszában. X alakban (a képen látható módon) egymásra helyeztem a két félrudat, és a közepétől kiindulva megtekertem, úgy, hogy a vágott felület mindig felfelé kerüljön.A végeket összecsíptem, és behelyeztem a sütőpapírral kibélelt formába. Hagytam kelni letakarva (kb. 35-40 percet), közben a sütőt előmelegítettem 175 fokra. A megkelt kalácsot lekentem tojássárgájával, amit 1 evőkanál tejjel villával felvertem. Betettem az előmelegített sütőbe. Kb. 50-55 perc alatt megsütöttem (ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával takarjuk le).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése