2019. február 22., péntek

Fritule (horvát joghurtos fánkocskák)























Hozzávalók:
1 kis doboz natúr joghurt  (180 ml)
1 egész tojás
2 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliáscukor
kb. 15-18 dkg simaliszt
fél csomag sütőpor
10 ml (2 teáskanál) alkohol (rum, én most vodkát tettem)
reszelt citromhéj
csipetnyi só

+ olaj a sütéshez
fahéj és kristálycukor a hempergetéshez
csokiöntet
esetleg baracklekvár....

   A joghurtot és a tojást elkevertem egy kanállal, hozzáadtam a cukrot, sót, vaníliáscukrot, citromhéjat, alkoholt, majd végül a sütőporral elkevert lisztet (lisztet én először csak 15 dkg-ot tettem, és ha kell, akkor adtam hozzá még, függ a joghurttól is és a liszt minőségétől is).
   Egy kisebb lábaskában ezután olajat melegítettem (kicsit magasabban legyen az olaj, hogy majd tudjanak megfordulni a fánkok). Mikor már elég meleg  az olaj (én 3-as fokozatra kapcsoltam a 6-ból, és egy videóban láttam, hogy egy fakanál nyelét tették az olajba ellenőrzésre hogy már elég meleg e, és mikor a fakanál nyele körűl rögtön az olajba mártáskor apró buborékocskák sisteregnek, akkor már jó a hőfok), akkor egy kiskanállal kis fánkokat raktam bele, amik azután maguktól meg is fordultak (ha mégsem fordul meg magától, forgassuk meg) és szép aranybarnára sütöttem. Papírtörlőre szedtem, majd fahéjas kristálycukorban meghempergettem.
    Kínálhatjuk csokival megcsorgatva, vagy baracklekvárral stb.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése