2014. december 4., csütörtök
Mézeskalács diós töltelékkel
Hozzávalók: (kb. 50 db)
- A tésztához:
20 dkg méz
16 dkg porcukor
1,5 tk mézeskalácsfűszer
0,5 tk őrölt gyömbér
0,5 tk őrölt fahéj
0,5 tk őrölt kardamom
9 dkg vaj
2 egész tojás
50 dkg simaliszt
1 tk szódabikarbóna.
- Töltelék:
15 dkg darált dió
10 dkg porcukor
1 tk kukoricakeményítő
2 egész tojás
1 citrom és 1 narancs reszelt héja.
A tésztához a mézet, cukrot és a fűszereket gőz felett megmelegítjük kicsit. Levesszük a páráról, belekeverjük a vajat. Langyosra hűtjük, majd hozzákeverjük az egész tojásokat is.
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával. Beleöntjük a kihűlt mézes masszát és összedolgozzuk (ragadós massza lesz, de ne tegyünk hozzá több lisztet!). Fóliába csomagolva hagyjuk másnapig pihenni (hideg helyen, de nem hűtőben).
Másnap elkészítjük a tölteléket. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a diót és a kukoricakeményítőt, reszelt citrom- és narancshéjat.
A tésztát kb 3 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, az egyik tésztakorongra teszünk kb fél teáskanálnyi tölteléket, befedjük egy másik tésztakoronggal, széleit összenyomjuk (én még ezután megint kiszúrtam a szaggatóval). Megkenjük felvert tojással, mandulalapocskával díszítjuk. 180 fokos sütőben kb. 15 - 20 perc alatt megsütjük. Sütés után még forrón újra lekenjük tojással.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése