2016. május 7., szombat

Foszlós péksütemény




















Hozzávalók:
2,5 - 2,8 dl langyos tej
25 g friss élesztő
6 dkg kristálycukor
2 evőkanál méz
1 tojás sárgája
7 dkg vaj
20 dkg rétesliszt
30 dkg simaliszt
1 púpos mokkáskanál só ( én narancsos-gyömbéres fűszersót tettem)

A hozzávalókból bedagasztottam a tésztát, letakarva hagytam kelni kb. 1 órát. Megj.:Újabban teszek még a tésztájába szárított narancshéjat és egy fél mokkáskanálnyi őrölt karamomot is.


A megkelt tésztát 8 vagy 10 részre osztom (attól függ hogy milyen nagyokat szeretnénk  - én inkább már kisebbeket preferálom). Gombócokat formáztam, letakarva hagytam állni kicsit (kb. 5 percet). Utána a gombócok közepüktől felfelé eső részt kissé  oválisra nyújtottam  ( a tésztával jó dolgozni, a nyújtásnál egyáltalán nem használtam lisztet), majd feltekertem a vastagabb (nyújtatlan) részüktől kezdve,  kicsit még azután sodortam rajtuk, hogy kb 20-22 cm hosszúk legyenek. Kissé behajlítottam őket, sütőpapíros tepsire raktam (2 tepsin).  Letakarva újra hagytam kelni 35-40 percet. Ekkor lekentem felvert tojással, megszórtam mákkal (esetleg mandulalapocskákkal, de a mákkal jobban ízlett a családnak).
200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütöttem.
Vajjal, lekvárral megkenve finom reggeli egy csésze tejjel, kakaóval.

A recept innen.












2 megjegyzés: